Daniel Constantin: “Avem masuri concrete in beneficiul agricultorilor”


agricultura1 (1)* Una dintre cele mai asteptate masuri legislative pentru crescatorii de animale, cu precadere pentru sectorul ovin este Legea pajistilor *

Dupa ani de incercari nereusite si de masuri inaplicabile, putem spune astazi ca, in sfarsit, avem o lege a pajistilor. Promulgata, dar inca fara norme de aplicare.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a precizat caMADR a asigurat cadrul legislativ, insa autoritatile locale sunt cele care trebuie sa aplice legea asa cum trebuie. Daniel Constantin a adaugat ca din 2015 se va defini, prin lege, notiunea de fermier activ, astfel ca pe „lista neagra” se vor afla toti cei care nu obtin venituri din activitati agricole si care, pana acum, solicitau la APIA platile directe pentru pasune. Inclusiv primariile si consiliile locale. Multi dintre crescatorii de ovine prezenti au ridicat probleme specifice legate de concesionarea suprafetelor de pasunat, semn ca macar normele de aplicare ce sunt acum in lucru sa puncteze clar beneficiile crescatorilor de animale si modul in care acestia, ca utilizatori ai pajistilor, au dreptul de a accesa prioritar platile directe.

Masuri concrete au fost luate si in ceea ce priveste stimularea comasarii terenurilor. Astfel, incepand cu 2015, plata directa la hectar pentru suprafetele cuprinse intre 1 si 5 hectare si cele peste 30 de hectare va fi in cuantum de 170 euro/hectar, dar cu respectarea mai multor prevederi comunitare, cum ar fi „pachetul de inverzire”. Pentru stimularea comasarii, detinatorii suprafetelor cuprinse intre 5 si 30 de hectare vor primi cu 45 de euro mai mult le hectar, adica 215 euro la hectar, pentru a determina asocierea acestora prin comasarea terenurilor.

Daniel Constantin a declarat:

In acceeasi directie a comasarii, in varianta oficiala a PNDR-ului 2014-2020, s-a introdus o masura pentru sprijinirea celor care renunta la activitatile agricole, in special prin arendare. Stimulentul financiar este de 120 la suta din cat ar fi primit proprietarul terenului ca plata directa, adica 204 euro/hectar. Aceasta masura, prevazuta pentru 5 ani, va intra in vigoare in 2016, pentru solicitarile la plata aferente anului 2015. Pana la 1 august, Ministerul Agriculturii va notifica Uniunea Europeana in legatura cu transferul sumelor necesare din bugetul Pilonului I – plati directe, catre Pilonul II – dezvoltare rurala. Punctaj suplimentar si prioritate la accesarea fondurilor europene vor avea in noul PNDR si fermierii care vor integra activitati agricole, fata de cei care pornesc o afacere de la zero. Desi Romania sta bine la capitolul exporturi, dupa cum arata si cifrele de anul trecut si din primele trei luni ale acestui an, problema e ca exportam multa materie prima. De exemplu, in loc sa exportati porumb, puteti sa-l integrati intr-o activitate zootehnica si beneficiati si de punctaj suplimentar pe PNDR.

Advertisements

Posted on 12/07/2014, in Actualitate, Economie, Realitatea zilnica, Social. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: