Ce trebuie sa faceti pentru protejarea culturii verzei de toamna


Ce trebuie sa faceti pentru protejarea culturii verzei de toamna* Intrucat la inceput de iulie se infiinteaza cultura de varza de toamna in camp, consideram util sa prezentam cateva aspect legate de mentinerea igienei culturale *

Producatorii cu experienta in cultura verzei stiu ca la aceasta ora trebuie sa aiba samanta procurata si chiar semanata. Perioada optima de semanat pentru producerea rasadului este intre 15 – 30 mai, iar perioada de infiintare a culturii intre 1 – 15 iulie. Se poate conta pe o perioada de vegetatie de aproximativ 140 zile de la rasarirea semintelor. Rasadul se produce in spatii libere sau acoperite pentru a proteja plantele de grindina, insolatie puternica, unii daunatori, etc. Intrucat varza este sensibila la anumiti agenti patogeni si preferata de unele insecte, necesita protectie inca de la semanat. Samanta trebuie sa fie tratata cu fungicid. Pentru scurtarea timpului de germinatie si accelerarea cresterii in primele faze de vegetatie, samanta se poate trata cu fertilizantul Teprosyn, creat special pentru seminte.

In continuare vom prezenta principalii agenti de daunare si solutiile potrivite de combatere:

Melcii fara cochilie ataca noaptea si sunt mai dificil de vazut. Atacul se poate sesiza dupa urmele de mucus de pe sol sau de pe plante. Netratarea la timp a culturii, duce la deprecierea capatanilor si la scaderea capacitatii de pastrare, iar plantele tinere pot fi distruse in totalitate. Este recomandat unul sau doua tratamente cu un produs granulat pe baza de metaldehida, mai ales ca metaldehida nu lasa reziduuri in sol sau pe plante, fapt pentru care nu solicita interval de pauza de la tratament la recoltare.

Puricii negri ai verzei rod epiderma superioara a frunzelor, iar in final acestea capata un aspect ciuruit si chiar se usuca in timp. La atingerea plantelor, adultii sar si se adapostesc pe suprafata solului.

Paduchele cenusiu al verzei ataca in colonii dispuse pe partea inferioara a frunzelor si poate avea 16 – 20 generatii pe an. Adultii inteapa frunzele si sug seva. Frunzele atacate se opresc din crestere, se incretesc si se usuca. Tratamentul chimic se poate face cu Novadim Progress 1 l/ha sau 10 ml in 10 l apa. Se poate folosi si Mospilan in doza de 125 g/ha sau 1,5 g in 10 l apa.

– Larvele de Gargarita a tulpinilor de varza se formeaza in petiolul frunzelor si in tulpini, unde rod galerii ducand la uscarea plantelor. Se recomanda tratamente cu un insecticid sistemic, cum ar fi Novadim Progress, in doza de 1 l/ha sau 10 ml in 10 l apa.

– Larvele sub forma de omizi ale Fluturelui alb al verzei consuma frunzele pana la scheletare. La formarea capatanilor, acestea sunt depreciate si de excrementele omizilor. O combatere corespunzatoare se poate face cu Novadim Progress in doza de 1 l/ha, dar si Nurelle D 0,6 l/ha.

Bolile mai frecvente la varza pot fi putrezirea si caderea rasadurilor, mana verzei si nervatiunea neagra. Pentru acestea, sunt recomandate urmatoarele fungicide: Rover 500 SC in doza de 2 l/ha sau 20 ml in 10 l apa; Cupertine Super in doza de 4 kg/ha sau 40 g in 10 l apa; Triumf 40 WG in doza de 3,5 kg/ha sau 35 g in 10 l apa.

Traian Cismas, director al Directiei de Agricultura Judeteana (DAJ) Braila, a facut o serie de precizari in legatura cu regulile ce trebuie a fi respectate in momentul in care se executa tratamentele la varza:

Cand incep sa se formeze capatanile, nu se mai recomanda tratamente. Daca interventiile sunt strict necesare, atunci se vor alege produse cu toxicitate minima pentru om si se va respecta intervalul de pauza de la ultimul tratament pana la recoltare, inscris pe eticheta produsului. Pentru ca frunzele de varza sunt puternic cerate, se vor folosi adjuvanti in solutia de stropit, care maresc capacitatea de aderenta si penetrare a produselor in plante. Foarte important de retinut este faptul ca toate tratamentele se efectueaza numai dimineata sau numai seara, iar afara sa nu bata vantul. Pentru ca in caz contrar, tratamentul nu-si face efectul, iar cultura va fi distrusa de daiunatori. In cazul in care in cultura apar buruieni cu frunza ingusta, se poate folosi erbicidul Targa Super care nu afecteaza varza si nici nu are efect remanent in sol pentru cultura urmatoare. Pentru cresterea productiei si a gradului de rezistenta al plantelor la stres si la boli, este recomandata fertilizarea foliara cu un produs dedicat varzoaselor.

Advertisements

Posted on 13/07/2014, in Actualitate, Agricultura, Economie, Realitatea zilnica, Social. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: