SAJ Braila a raspuns “PREZENT” la zeci de mii de solicitari


SAJ Braila a raspuns “PREZENT” la zeci de mii de solicitari* Echipajele Serviciului de Ambulanta Judetean (SAJ) Braila au raspuns prompt la cele 27.850 de solicitari, inregistrate de la inceputul acestui an si pana in prezent, din partea brailenilor suferinzi de diferite boli * Managerul SAJ Braila, dr. Viorica Uscatu, a subliniat ca in decursul anilor s-a putut observa ca afectiunile intalnite la persoanele de varsta a doua si a treia se regasesc acum si la tineri *

Managerul Serviciului de Ambulata Judetean Braila, dr. Viorica Uscatu, s-a declarat multumita de faptul ca la fel ca si anul trecut, si in 2014, exista o buna colaborare cu Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Braila, mai precis cu SMURD-ul, existand un numar de 890 solicitari din aprilie si pana in iunie, dar si cu Fundatia “Ambulanta pentru Voi” catre care au fost directionate 73 de interventii. In ceea ce priveste patologia persoanelor asistate in urgenta de personalul SAJ Braila, aceasta este diferita, insa predomina bolile neurochirurgicale, cardio-vasculare, cerebro-vasculare, psihiatrice, dar si afectiunile medicale, precum ar fi colicii.

Printre afectiunile pe care medicii de la SAJ Braila le-au depistat in teren au fost cele cardio-vasculare, intalnite la 810 de persoane, din care 20 au fost cazuri grave de encefalopatie, cu afectare neurologica. Au fost 207 de accidente vasculare cerebrale, 84 de infarcte de miocard, 95 de cazuri cu stop cardio-respirator, 686 de cazuri cu boli psihice. Referitor la numarul de solicitari la care au raspuns ambulantierii, acestea au fost de 12.844 interventii, in general 4.200 – 4.500 pe luna. Varful solicitarilor s-a inregistrat in luna mai, cand la SAJ Braila au existat 4.500 de interventii, mai putine fata de primul trimestru al acestui an, cand au fost inregistrate 13.383 solicitari, cu un varf de 4.741 in luna martie.

Managerul SAJ Braila, dr. Viorica Uscatu a precizat:

Au fost 207 de accidente vasculare cerebrale, cu observatia ca varsta la care se produc aceste accidente grave, mai ales cu coma, a scazut considerabil, in sensul ca se intampla la persoanele de 40 – 50 ani. S-au inregistrat foarte multe boli cardio-vasculare, multe persoane cu hipertensiune care au solicitat Ambulanta, acestea fiind in numar de 810, din care 20 au fost cazuri grave de encefalopatie, cu afectare neurologica. Infarctele de miocard au fost intalnite la 84 de persoane, din care 49 au fost infarcte patente; 57 de edeme acute. Din nou mentionez ca si infarctele miocardice apar la persoanele foarte tinere, la 30 – 40 ani. Gravitatea lor la varste tinere este mare pentru ca totul se intampla din cauza mai multor factori, precum ar fi stresul, supararea, greutatile vietii, efortul. Au fost 95 de cazuri cu stop cardio-respirator sau moarte clinica. Din experienta mea, doar 3 cazuri s-au trezit, in rest au fost resuscitate pentru ca oamenii au fost adusi in coma. De foarte multe ori stopul cardio-respirator nu este o problema unica, pentru ca se poate repeta.

Si lista afectiunilor cu care se lupta ambulantierii braileni, in momentul in care intervin la solicitarile persoanelor, nu se opreste aici. Destule cazuri cu boli psihice s-au inregistrat in cel de-al doilea trimestru, in numar de 686, majoritatea fiind agitatii pe diferite fonduri, precum ar fi alcoolismul.

Dr. Viorica Uscatu a adaugat:

Am avut inregistrate 96 de tentative de suicid. Am avut si supradozare de droguri, inclusiv etnobotanice, in numar de 6 persoane tinere din municipiu si judet. Accidentele auto au fost in numar de 44, iar cele casnice – 16. Un lucru imbucurator este faptul ca am avut solicitari la 1.834 de gravide la termen si 51 aflate in luna a saptea. Un numar de 275 copii si 621 de adulti au solicitat ajutorul Ambulantei pentru ca au facut febra, 347 de cazuri au fost cu afectiuni chirurgicale, 220 – afectiuni locomotorii si logopedice, 207 – fracturi, entorse si luxatii, 211 – colici biliare, 260 – colici renale. Si activitatea noastra nu s-a oprit aici, un numar de 840 persoane au solicitat interventia SAJ Braila in locuri publice, predominand etilismul acut.

In cel de-al doilea trimestru al acestui an, SAJ Braila a desfasurat activitatea continuu, a acordat asistenta medicala de urgenta calificata, efectuand transporturi sanitare neasistate si consultatii la domiciliu cu un personal operativ de aproximativ 200 de persoane.

Dr. Viorica Uscatu a declarat:

In perioada aprilie – iunie 2014, SAJ Braila a desfasurat activitatea continuu, a acordat asistenta medicala de urgenta calificata, a efectuat transporturi sanitare neasistate si consultatii la domiciliu cu un personal operativ de 186 persoane in luna aprilie, iar in ultima luna a trimestrului al doilea, iunie, cu 184 cadre medicale. Dintre acestea, 5 au fost medici, inclusiv managerul SAJ Braila, dar si asistenti medicali in numar de 78 in aprilie si 76 in iunie, 91 de ambulantieri si 12 dispeceri de urgenta. Activitatea s-a desfasurat cu 38 de ambulante, dintre care 2 de tip C2 (n.r. – echipaj cu medic, asistent medical si ambulantier), 32 de tip B2 cu ambulantier si asistent medical si 4 de tip A1 si A2 (n.r. – numai cu ambulantier). Pe statia centrala sunt 22 de ambulante de tip C, A si B si 16 de ambulante de tip B2 la substatiile din judet.

Advertisements

Posted on 13/07/2014, in Actualitate, Eveniment, Realitatea zilnica, Sanatate, Social. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: