Solutii pentru incurajarea producatorilor viticoli si a pietei vinului


vita de vie* Comisia pentru agricultura, silvicultura, industrie alimentara si servicii specifice va solicita o comisie parlamentara de ancheta privind piata bauturilor fermentate linistit *

Membrii Comisiei pentru agricultura, silvicultura, industrie alimentara si servicii specifice din Camera Deputatilor au participat pe 8 iulie 2014, la o sedinta extraordinara organizata in localitatea Jaristea din judetul Vrancea. In cadrul sedintei, deputatii au aprobat Propunerea legislativa privind acordarea unui sprijin direct al statului asociatiilor de producatori viticoli care detin si exploateaza plantatii viticole cu soiuri nobile si pentru incurajarea valorificarii productiei de vin. Acest act normativ va veni in sprijinul micilor proprietari de vie pentru a ajuta asocierea acestora si pentru facilitarea accesului lor pe piata. Totodata, pe agenda discutiilor la care au luat parte si fermieri, a fost dezbatuta noua Lege a viei si vinului, aflata in prezent in procesul legislativ. Referitor la aceasta lege esentiala pentru industria vinului romanesc, producatorii locali au venit cu o serie de propuneri menite sa imbunatateasca actualul cadru legislativ care reglementeaza piata vinului din Romania. Mai mult, ei au adus in atentia parlamentarilor, ai oficialilor din Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si ai autoritatilor locale problema bauturilor fermentate linistit (BFL) altele decat berea si vinul, produse cu un potential mare de risc pentru sanatatea consumatorilor si care fac concurenta neloiala vinurilor romanesti.

Deputatul PNL Nini Sapunaru, presedintele Comisiei pentru agricultura, silvicultura, industrie alimentara si servicii specifice din Camera Deputatilor, a precizat:

In urma discutiilor avute cu producatorii de vinuri din Vrancea si nu numai, au existat discutii conform carora aceste bauturi pot fi foarte periculoase pentru sanatatea consumatorilor. Mai mult, aceste licori lasa impresia falsa ca ar fi vinuri romanesti, purtand pe eticheta imagini cu butoaie traditionale, struguri si alte elemente care sa convinga consumatorii. Deoarece producatorii de vinuri se plang de o concurenta neloiala din partea acestor produse suspecte, Comisia pentru agricultura va solicita Biroului Permanent al Camerei Deputatilor infiintarea unei comisii de ancheta privind piata BFL-urilor din Romania.

Facem precizarea ca, alaturi de membrii Comisiei pentru agricultura, la sedinta extraordinara din Vrancea au fost participat reprezentanti ai Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, ai Consiliului Judetean Vrancea, ai Prefecturii Judetului Vrancea, precum si directori ai Directiei de Agricultura, Oficiului Judetean de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit. Dezbaterile pe marginea noii Legi a viei si vinului vor continua cu alte vizite in teritoriu.

Advertisements

Posted on 13/07/2014, in Actualitate, Agricultura, Economie, Realitatea zilnica, Social. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: