Viticultorii vor beneficia anual 47,7 milioane de euro din partea U.E.


vii* Conform unei hotarari de Guvern adoptate miercuri, perioada de acordare a sprijinului financiar pentru viticultori este 2014 – 2018 * Odata cu adoptarea acestei hotarari s-a creat cadrul juridic necesar aplicarii directe in legislatia nationala a noilor directii de actiune stabilite de noul cadru legislativ al UE care vizeaza sectorul vitivinicol *

Printre documentele adoptate in sedinta de Guvern de miercuri, se numara si hotararea care stabileste modul de acordare a sprijinului financiar din partea Uniunii Europene pentru producatorii din sectorul vitivinicol in perioada 2014 – 2018.

Dupa cum au precizat oficialii din cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), odata cu adoptarea acestei hotarari s-a creat cadrul juridic necesar aplicarii directe in legislatia nationala a noilor directii de actiune stabilite de noul cadru legislativ al UE care vizeaza sectorul vitivinicol, iar adoptarea noii hotarari de Guvern raspunde obiectivului noului Program National de Sprijin al Romaniei in sectorul vitivinicol si a masurilor notificate pentru perioada 2014 – 2018. Astfel, cuantumul anual al sprijinului financiar din partea UE este de 47,7 milioane euro, iar masurile pentru care se acorda acest sprijin producatorilor din sectorul vitivinicol in perioada 2014 – 2018 sunt restructurarea si reconversia plantatiilor viticole, promovarea vinurilor cu doua submasuri, respectiv promovarea vinurilor produse in Uniune care consta in actiuni de informare in statele membre privind schema de denumiri de origine controlata si indicatii geografice, precum si promovarea vinurilor in tari terte, asigurarea recoltei de struguri si investitii.

Pana anul trecut, sectorul vitivinicol a beneficiat de o alocare financiara anuala de 42,1 milioane euro din fonduri comunitare, prin Programul National Suport 2009 – 2013, pentru urmatoarele masuri eligibile, in functie de specificul viticulturii autohtone: restructurarea si reconversia podgoriilor, asigurarea recoltei plantatiilor viticole, folosirea mustului concentrat in vederea ridicarii tariei alcoolice a vinurilor si promovarea vinurilor pe pietele tarilor terte.

Sectorul vitivinicol a absorbit, in proportie de suta la suta fondurile europene puse la dispozitie de Comisia Europeana in cadrul acestui program, intre anii 2009 – 2013. Ca urmare a rezultatelor pozitive inregistrate de acest program, prin noul Program National de Sprijin 2014 – 2018, cuantumul anual alocat Romaniei a fost majorat la 47,7 milioane euro, pentru ca sectorul vitivinicol sa beneficieze de o dezvoltare cat mai extinsa.

Advertisements

Posted on 13/07/2014, in Actualitate, Agricultura, Economie, Eveniment, Realitatea zilnica, Social and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: