De-a Alba-Neagra cu taxele si impozitele: Proiectele noilor coduri fiscale care stabileau cresteri de taxe si impozite au fost retrase


52a6eeaf7fbf9* Proiectul Noului Cod fiscal si cel al Noului Cod de procedura fiscala au fost retrase sambata, 12 iulie 2014, de Ministerul Finantelor Publice (MFP) de pe pagina sa de internet, la solicitarea Guvernului * Documentele, care cuprindeau majorari ale taxelor locale si ale impozitelor pe cladiri si masini, urmeaza sa fie analizate de Executiv, inainte de inceperea dezbaterii publice *

Sambata, 12 iulie 2014, in urma solicitarii prim-ministrului Victor Ponta, ministrul Finantelor Publice, Ioana-Maria Petrescu, a luat decizia de a retrage de pe site-ul ministerului proiectele Codului Fiscal si al celui de Procedura Fiscala, pentru ca acestea sa fie analizate in cadrul Guvernului inainte de inceperea dezbaterii publice.

In comunicatul transmis de catre reprezentantii Ministerului Finantelor Publice este mentionat:

Intentia Guvernului este de a initia o dezbatere publica deschisa si transparenta cu privire la modificarile necesare Codului Fiscal si Codului de Procedura Fiscala, insa dorim, in acelasi timp, si adoptarea de masuri care sa contribuie la continuarea cresterii economice si la limitarea extinderii poverii fiscale. In prezent, una dintre prioritatile Guvernului este de a limita evaziunea fiscala, inclusiv prin modificari ale Codului Fiscal si Codului de Procedura Fiscala. Modalitatea in care se vor concretiza aceste intentii, dupa discutii cu specialisti si societatea civila, va fi decisa de Guvern si va fi supusa consultarii publice inainte de aprobarea de catre Parlamentul Romaniei. Propunerile care vor fi asumate de Guvern vor fi dezbatute si asumate, impreuna cu Bugetul pentru anul 2015, de catre Parlamentul Romaniei.

Retragerea acestor proiecte ale noilor coduri fiscale vine in conditiile in care Finantele au publicat vineri, 11 iulie 2014, o varianta actualizata a proiectului Noului Cod fiscal rescris, care ar fi urmat sa intre in vigoare in 2015. Astfel, in varianta actualizata a Noului Cod fiscal, publicata vineri, dar care a fost retrasa sambata de MFP, se preciza ca persoanele fizice care detin cladiri cu o alta destinatie decat cea de locuinta ar fi platit un impozit reprezentand pana la 2% din valoarea impozabila, iar impozitul pe masini urma sa fie majorat de doua ori si jumatate in cazul autoturismelor cu motorizari de pana la 1.600 centimetri cubi. In schimb, pentru motoare mai mari impozitul urma sa scada.

Pe intelesul fiecaruia, statul urma sa bage si mai mult mana in buzunarul cetateanului de rand. Dupa opinia lor, daca s-ar putea ca mana sa le intre pana la cot ar fi perfect, numai sa le fie bine alesilor tarii. Potrivit proiectului, persoanele fizice, care in prezent sunt impozitate cu 0,1% din valoarea impozabila a cladirii, ar fi trebui sa achite pentru cladirile nerezidentiale un impozit cuprins intre 0,25 si 1,5% din valoarea calculata de catre un evaluator autorizat sau de 2% din valoarea impozabila, daca nu exista un raport de evaluare. De asemenea, acelasi document stabilea ca impozitele si taxele locale urmau sa fie indexate in continuare o data la trei ani, in functie de inflatie, dar nu de catre Guvern, ca in prezent, ci direct de primarii, si puteau fi majorate in fiecare an cu pana la 50%, comparativ cu nivelul maxim de 20% permis de normele actuale.

Noul Cod fiscal, in prima varianta lansata in dezbatere publica pe 30 iunie de MFP, mai stabilea si un nou impozit, cel forfetar. Mai exact, documentul redenumea acest impozit in impozit specific unor activitati si reglementa domeniile de aplicare, formulele de calcul, precum si termenele de plata. Impozitul specific ar fi trebuit platit de catre persoanele juridice din domeniul hotelier, al turismului, al alimentatiei, precum si de catre barurile si service-urile auto.

In ceea ce priveste Noul Cod de procedura fiscal, acesta stabilea o noua penalitate, de nedeclarare, cu care urmau sa fie taxati contribuabilii care nu isi declarau obligatiile fiscale. Conform Noului Cod de procedura fiscala, penalitatea de nedeclarare ar fi urmat sa fie de 10, 25 si chiar 100% din sumele nedeclarate. In plus, Noul Cod de procedura fiscala modifica si modul de desfaturare a inspectiei fiscale, in sensul ca putea fi supus inspectiei fiscale nu doar contribuabilul, ci si platitorul, adica cel care indeplineste anumite obligatii in numele contribuabilului. Mai mult decat atat, noile dispozitii stabileau o perioada mai lunga in care contribuabilii puteau sa isi prezinte punctul de vedere cu privire la constatarile inspectiei fiscale.

Potrivit noilor prevederi era mentionat:

Contribuabilul/platitorul are dreptul sa isi prezinte, in scris, punctul de vedere cu privire la constatarile inspectiei fiscale, in termen de 5 zile lucratoare de la data incheierii inspectiei fiscale. In cazul marilor contribuabili, termenul de prezentare a punctului de vedere este de 7 zile lucratoare. Termenul poate fi prelungit pentru motive justificate cu acordul conducatorului organului de inspectie fiscala.

In prezent, termenul de prezentare a punctului de vedere este de 3 zile lucratoare de la data incheierii inspectiei fiscale, fiind valabil pentru toti contribuabilii, indiferent de marimea acestora.

Advertisements

Posted on 16/07/2014, in Actualitate, Economie, Eveniment, Realitatea zilnica, Social. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: