Noua lege a insolventei modifica prevederile concedierii colective. Vezi aici noutatile!


Noua lege a insolventei modifica prevederile concedierii colective. Vezi aici noutatile!* Noua lege a insolventei, publicata in Monitorul Oficial nr. 466 din 25 iunie 2014 și in vigoare din 28 iunie, contine o serie de noutati legislative care afecteaza inclusiv sfera relatiilor de munca, cea mai notabila fiind cea care privește aplicabilitatea procedurii concedierii colective in cazul insolventei angajatorului *

Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei și de insolventa prevede in art 123 alin. (8) ca dupa data deschiderii procedurii, desfacerea contractelor individuale de munca ale personalului debitorului se va putea face de urgenta de catre administratorul judiciar/lichidatorul judiciar, acesta acordand personalului concediat doar termenul legal de preaviz. In cazul in care sunt incidente, dispozitiile Legii nr. 53/2003 – Codul muncii in ceea ce privește concedierea colectiva, termenele prevazute de art. 71 si art. 72 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 se reduc la jumatate. Aceste dispozitii au fost preluate ca atare din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 91/2013 privind procedurile de prevenire a insolventei și de insolventa, declarata neconstitutionala in octombrie 2013.

Conform reglementarilor anterioare, dupa data deschiderii procedurii insolventei, desfacerea contractelor individuale de munca ale salariatilor debitoarei se facea de urgenta de catre administratorul judiciar/lichidator, fara a fi necesara parcurgerea procedurii de concediere colectiva, administratorul judiciar/lichidatorul avand obligatia de a acorda personalului concediat doar preavizul de 15 zile lucratoare. Legea 85/2006 privind procedura insolventei excludea aplicarea procedurii concedierii colective in cazul concedierilor efectuate dupa data deschiderii procedurii de insolventa, angajatorii fiind scutiti de procedura de consultare și informare prevazuta de Codul Muncii. Modificarea fundamentala adusa de noua lege a insolventei privește incidenta procedurii de concediere colectiva, inclusiv in cazul insolventei debitorului, cu circumstantierea termenelor referitoare la consultarea și informarea salariatilor. In cazul concedierii pentru motive care nu tin de persoana salariatului intervenite dupa data deschiderii procedurii de insolventa, trebuie avute in vedere anumite aspecte. Salariatul concediat pentru motive care nu tin de persoana sa are acum dreptul la un preaviz care nu poate fi mai mic de 20 zile lucratoare. Daca, intr-o perioada de 30 zile calendaristice, are loc concedierea unui numar de salariati care ar determina aplicarea procedurii de concediere colectiva, administratorul judiciar/lichidatorul judiciar trebuie sa respecte dispozitiile Codului Muncii privind aceasta procedura, cu anumite observatii: obligatia de a initia consultari cu sindicatul/reprezentantii salariatilor; obligatia de notificare a salariatilor, a Inspectoratului Teritorial de Munca și a Agentiei Teritoriale de Ocupare a Fortei de Munca. Sindicatul/reprezentantii salariatilor vor putea propune administratorului judiciar/lichidatorului judiciar masuri in vederea evitarii concedierilor ori diminuarii numarului salariatilor concediati, in termen de 5 zile calendaristice de la data primirii notificarii, iar administratorul judiciar/ lichidatorul judiciar trebuie sa le raspunda in scris in 2 zile calendaristice de la primirea acestora. Daca ulterior consultarilor administratorul judiciar/lichidatorul judiciar decide aplicarea masurii de concediere colectiva, acesta are obligatia de a notifica in scris Inspectoratul Teritorial de Munca și Agentia Teritoriala de Ocupare a Fortei de Munca cu minim 15 zile calendaristice anterioare datei emiterii deciziilor de concediere.

Important de retinut este faptul ca pentru cererile introductive depuse anterior datei de 28 iunie aplicabile vor fi dispozitiile Legii nr. 85/2006 privind procedura insolventei. Astfel ca administratorul judiciar/lichidatorul va putea desface contractele individuale ale salariatilor, fara a fi necesara parcurgerea procedurii de concediere colectiva, avand doar obligatia de a acorda personalului concediat preavizul de 15 zile lucratoare.

Advertisements

Posted on 16/07/2014, in Actualitate, Economie, Realitatea zilnica, Social. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: