Dezvoltarea urbei, cu sprijinul IMM-urilor brailene


proiecte la braila (1)* Mai multi afaceristi din Braila au fost invitati sa ia parte la o intalnire in cadrul careia s-au prezentat o serie de proiecte pe care municipalitatea vrea sa le puna practica, cu implicarea afaceristilor braileni * Proiectele de investitii fac parte din Strategia de Dezvoltare Durabila a urbei noastre, pentru perioada 2014 – 2020 *

Afaceristii braileni au fost invitati de conducerea Primariei Braila la o dezbatere care a avut ca scop prezentarea de proiecte de investitii pe care municipalitatea vrea sa le demareze pentru dezvoltarea urbei, fiind cooptate si microintreprinderile si intreprinderile mici si mijlocii din oras.

Primarul municipiului Braila, Aurel Simionescu, a declarat ca este vorba de un proiect cadru, la nivel national, pentru accesarea de fonduri europene, care poate fi adoptat de municipalitati:

Acest proiect a fost finantat de catre Ministerul Fondurilor Europene si care pentru Braila au reiesit anumite elemente de analiza in legatura cu situatia sociala si economica, dar si o serie de linii directoare, oportunitati privind investitiile care vor face si impactul acestora. In functie de acest proiect, noi am venit cu elemente concrete si a rezultat un draft de strategie. Noi am mers pe o analiza care sa vizeze 4 directii strategice de dezvoltare, fiind legate de consolidarea infracstructurii urbane; dezvoltarea infrastructuriide afaceri; valorificarea potentialului turistic si dezvoltarea Conurbatiei (n.r. – zona, perimetru) Braila – Galati, cu o serie de axe prioritare de interventie publica care vor asigura fundamentele unei cresteri sustenabile, incluzive si inteligente. Este vorba de 6 axe, si anume: dezvoltarea urbana; regenerarea economica si sociala; dezvoltarea durabila a turismului – valorificarea economica a potentialului turistic cultural si natural; dezvoltarea infrastructurii sanitare, sociale si educationale; dezvoltarea Conurbatiei Braila – Galati; o administratie publica eficienta orientata catre cetateni si mediul de afaceri. Dorim ca proiectele pe care le facem sa fie pentru noi, adica administratia locala, afaceristi, agenti economici, scoli, spitale, mediu social, dar si cu noi, prin implicarea afaceristilor braileni la realizarea investitiilor.

proiecte la braila (3)Iuliana Neagu, director executiv al Directiei de Strategii, Programe si Proiecte, Relatii Internationale, din cadrul Primariei Braila, a precizat ca administratia locala are in vedere ca, prin modernizarea municipiului, in 2030 Braila sa fie un pol de dezvoltare urbana, cu o economie incluziva si un stil de viata sustenabil, o destinatie turistica plurivalenta, un loc atractiv pentru a trai, munci si studia, dar si un oras cu autoritati locale responsabile si deschise, cu cetateni activi si o comunitate de afaceri dinamica si implicata.

Iuliana Neagu a spus:

Aceasta viziune va fi atinsa utilizand cele 4 directii strategice de dezvoltare, fiind sustinute pe 6 axe prioritare, la fiecare din ele existand obiective specifice. Prima axa de interventie are 3 obiective: cresterea eficientei energetice in sectorul cladirilor; dezvoltarea transportului public urban ecologic si stimularea deplasarilor nemotorizate in oras; cresterea atractivitatii mediului urban. Referitor la cresterea eficientei energetice in sectorul cladirilor, exista o serie de proiecte propuse a se derula prin Programul Operational Regional (POR) 2014 – 2020 si vizeaza reabilitarea termica pentru: Casa de Cultura din cartierele Chercea si radu negru, Sectia de Psihiatrie de pe Sos. Baldovinesti, cladirea de pe strada Vapoarelor nr. 2, cladirea de pe B-dul Al. I. Cuza nr. 134, cladirile unitatilor de invatamant “Mihai Viteazu”, “Al. I. Cuza”, “Ion Ghica” etc., cladirile gradinitelor.

* Lacu Dulce, Centrul Istoric si Km 10 – zonele cele mai sarace din municipiu *

proiecte la braila (9)Tot in cadrul POR 2014 – 2020, exista o schema numita “Dezvoltare locala”, prin care se vrea crearea de parteneriate intre municipalitate, mediul de afaceri, structure associative, institutii de invatamant, in vederea regenerarii zonelor defavorizate.

Iuliana Neagu a precizat:

Banca Mondiala a facut un studii in Braila, analizand zonele de saracie si au identificat 3 mari astfel de cazuri: Lacu-Dulce, Centrul Istoric si Km 10. Pentru doua dintre acestea ne-au propus sa realizam proiecte integrate de dezvoltare locala prin intermediul carora vom construi locuinte sociale, centru integrat de interventie medico-sociala, vom moderniza infrastructura de utilitati publice. Toate acestea in cartierul Lacu-Dulce. Pentru Centrul Istoric, vom reabilita locuintele sociale din strada Ancorei nr. 10, vom realiza centrul integrat de interventie medico-sociala, vom moderniza Scoala “Iannis Kazantzakis”. Cercul reabilitarii Centrului Istoric il vom inchide prin alte proiecte de restaurare ti consolidare a unor cladiri din zona respectiva.

* Facilitati pentru investitorii braileni *

Stoica Anghelescu, directorul Directiei Finantelor Publice Locale Braila, a scos in relief avantajele pe care le pot avea investitorii in cazul in care se vor implica in derularea proiectelor de modernizare si reabilitare a diferitelor obiective din municipiu.

Stoica Anghelescu a declarat:

O componenta importanta a acestei strategii o reprezinta ajutorul de minimis acordat investitorilor. In acest sens, obiectivul principal il reprezinta stimularea realizarii de investitii si crearea de noi locuri de munca, avand ca scop sustinerea intreprinderilor mici si mijlocii, realizarea de investitii, crearea de noi locuri de munca, stimularea activitatilor desfasurate de agentii economici. Categoriile de facilitati fiscale pe care le-am propus in cadrul acestei scheme au la baza reducerea sau scutirea de la plata impozitului pe terenuri si cladiri. Pentru investitiile care au valoare mai mare de 1 mil. euro si crearea a cel putin 50 noi locuri de munca in Braila se propune o reducere de 50% la plata impozitului pe teren, precum si la cea a impozitului pe cladire. Pentru investitiile a caror valoare depaseste 5 mil. euro si realizarea a cel putin 100 de noi locuri de munca se propune o reducere de 20% atat al impozitului pe teren, cat si la cel pe cladire. In ceea ce priveste investitiile care depasesc 10 mil. euro si realizarea a cel putin 250 noi locuri de munca, facilitatea propusa este de 30% reducere la impozitului pe teren si cel pe cladire. Pentru investitiile cu valori mai mari, respectiv 15 mil. Euro, si crearea a 500 noi locuri de munca reducerea este de 50%. Un alt aspect pe care il avem in vedere este aplicarea de scutiri ale platilor impozitului perceput pe teren si cladire. Astfel ca, pentru investitiile de peste 20 mil. euro si crearea a 1.000 de noi locuri de munca se va efectua scutirea integrala a impozitului pe teren si cladire, pentru o perioada de 5 ani.

Prezent la aceasta intalnire, in calitate de afacerist si presedinte al Camerei de Comert, Industrie si Agricultura Braila, Stefan Fusea i-a atras atentia lui Anghelescu ca prin conditiile impuse taie elanul investitorilor, mai ales a IMM-urilor.

Stefan Fusea a precizat:

Referitor la ajutorul de minimis, as vrea sa fac o serie de precizari. Acest sprijin incepe de la investitii de 1 mil. euro, ceea ce ma face sa declar ca nu cred ca se vor inghesui investitorii. Astfel de investitii ar putea face cei de la Agricost. Insa este cu semnul intrebarii. Cred ca ar trebui sa ne gandim la solutii pentru ca ajutorul de minimis sa inceapa de la investitii de 250.000 sau 300.000 euro. Din moment ce ati spus 1 mil. euro investitie si minim 50 de salariati, ati exclus intreprinderile mici mici si mijlocii si microintreprinderile, care au pana la 49 salariati. Le excludeti, dar pomeniti de ele in aceasta strategie. Suntem dispusi sa discutam aceste aspecte, astfel incat sa nu le ingradim sprijinul pe care il poate oferi administratiei locale prin implicarea in derularea diferitelor proiecte.

Advertisements

Posted on 20/07/2014, in Actualitate, Administratie, Economie, Realitatea zilnica, Social. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: