Eroii din cer, sarbatoriti cum se cuvine


1* In fiecare an, la 20 iulie, aviatorii romani, militari si civili, isi sarbatoresc patronul spiritual si, totodata ocrotitorul, pe Sfantul Ilie Tesviteanul * Aviatorii Inspectoratului General de Aviatie se alatura in fiecare an marii familii a aviatorilor romani in celebrarea Zilei Aviatiei Romane si a Fortelor Aeriene * Cu ocazia zilei aviatiei de anul acesta, Inspectoratul General de Aviatie a participat, ca si in anii precedenti, la ceremonialul organizat de Statul Major al Fortelor Aeriene la Statuia Eroilor Aerului din Bucuresti, prin survolul aerian al Statuii, cu 2 elicoptere Mi-17 si un elicopter EC-135, alaturi de aeronave ale celorlalte structuri de aviatie din tara *

Aviatorii militari romani sarbatoresc pe 20 iulie, sub patronajul ocrotitorului lor, Sfantul Prooroc Ilie Tesviteanul, Ziua Aviatiei Romane si a Fortelor Aeriene. Cu acest prilej, toate unitatile din subordinea Statului Major al Fortelor Aeriene au desfasurat ceremonii militare si religioase, concursuri sportive, simpozioane si activitati specifice traditiei militare. La Campia Turzii, militarii de la Baza 71 Aeriana „General Emanoil Ionescu” au organizat sambata, 19 iulie, intre orele 9.00 – 16.00, Ziua Portilor Deschise. In programul evenimentului sunt incluse expozitii statice cu tehnica militara, lansari de parasutisti si zboruri demonstrative cu aeronave MiG-21 LanceR, IAK-52, elicoptere IAR-330, SOCAT, IAR-316 B, avioane CF-18 Hornet din dotarea Fortelor Aeriene Romane si Fortelor Regale Aeriene Canadiene, precum si aeronave ale Aeroclubului Romaniei.

an26_4La Bucuresti, duminica, 20 iulie, intre orele 9.00 – 15.30, la Baza 90 Transport Aerian „Gheorghe Banciulescu” din Otopeni, s-a organizat Ziua Portilor Deschise. Vizitatorii au putut viziona expozitii statice cu tehnica militara, un exercitiu tactic al detasamentului de cautare-salvare prin lupta si pot asista la zboruri demonstrative cu aeronave MiG-21 LanceR, IAK-52, elicoptere IAR-330, C-27 J Spartan. Tot duminica, de la ora 18.00, la Monumentul Eroilor Aerului din Piata Aviatorilor, se va desfasura o ceremonie militara si religioasa cu depuneri de coroane de flori. In timpul ceremonialului, formatii de aeronave de tip IAR-330, C-27J Spartan, C-130 Hercules, AN-30 si MiG-21 LanceR vor survola Bulevardul Aviatorilor dinspre Palatul Victoria catre Piata Charles de Gaulle.

Structura omogena, supla si dinamica, Fortele Aeriene Romane sunt o componenta moderna, consistenta, performanta din punct de vedere tactic, operativ si strategic a sistemului national de aparare. Principalele misiuni ale Fortelor Aeriene Romane constau in asigurarea suveranitatii spatiului aerian al Romaniei, asigurarea transporturilor aeriene, cooperarea cu statele aliate in cadrul misiunilor de mentinere a pacii, participarea la inlaturarea urmarilor calamitatilor naturale sau in cazul unor situatii de urgenta.

l39_8In ultimii ani, Fortele Aeriene Romane au participat la mai multe misiuni sub drapelul NATO si al Uniunii Europene, cum ar fi:

– misiunea „ALTHEA 2005” in cadrul EUFOR in Bosnia si Hertegovina, constand in misiuni de cercetare aeriana, transport aerian, cautare-salvare si evacuare medicala in folosul misiunii Uniunii Europene;

– misiunea KAIA (conducerea Aeroportului International Kabul) in 2006 si in perioada 2011-2012;

– Serviciul de Politie Aeriana in Lituania, Estonia si Letonia, in 2007, in cadrul misiunii „BALTICA 2007”.

lansare3O alta directie importanta, care a devenit parte integranta a activitatii Fortelor Aeriene Romane, o constituie misiunile de interventie in situatii de urgenta civila, cum sunt transporturile de persoane si materiale, zborurile cu destinatie umanitara s.a. Intre acestea pot fi mentionate operatiile executate in anul 2011, in Libia, pentru evacuarea cetatenilor romani si straini aflati in zona de conflict, zborurile pentru transport de echipament si materiale in Turcia pentru ajutorarea populatiei afectate de cutremur, misiunile din Spania, Germania sau Muntenegru. S-au efectuat, de asemenea, misiuni de zbor pentru evacuare medicala a bolnavilor in stare grava catre centre medicale de urgenta, dar si actiuni de colectare si transport al alimentelor si materialelor de necesitate imediata, in zonele afectate de calamitati.

In cadrul Fortelor Aeriene a fost demarat principalul program de inzestrare al Armatei Romaniei, achizitia a 16 avioane de vanatoare F-16. Un alt program important de inzestrare este achizitia a sapte avioane de transport mediu-curiei C-27 J Spartan, primele sase aeronave fiind deja operationale in cadrul bazei de la Otopeni.

Dintre cei mai cunoscuti aviatori romani reamintim: Henri Coanda, Traian Vuia, Aurel Vlaicu.

Advertisements

Posted on 20/07/2014, in Actualitate, Eveniment, Realitatea zilnica, Social. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: