Creatorul Fantanii cinetice, Constantin Lucaci, a trecut in eternitate


fantana primarie* A murit parintele fantanilor cinetice din Romania, Constantin Lucaci, personalitate de mare valoare stiintifica, profesionala si umana * Una din creatiile lui Constantin Lucaci, Fantana Cinetica, este din 1989 emblema municipiului Braila *

Primaria Municipiului Braila anunta cu profund regret trecerea in nefiinta a sculptorului Constantin Lucaci, maestru al artei monumentale romanesti, autor al fantanii cinetice din orasul nostru.

Primarul municipiului Braila, Aurel Simionescu, a declarat:

Constantin Lucaci a fost un maestru al infinitului si al luminii, un clasic prin structura si un modern prin forma artei sale. A fost un erou prin curajul sau, in acelasi timp fiind un retras in munca si intelepciunea sa, un om de o sensibilitate aparte in sentimentele sale nationale cat si in arta pe care a redat-o cu gingasie si profunda interpretare tematica. Celebru, in special pentru fantanile sale cinetice, sculpturi monumentale in piatra si otel, Constantin Lucaci lasa ca mostenire o opera impresionanta, originala, apreciata in tara si in strainatate, artistul fiind laureat cu prestigioase premii nationale si internationale. Primaria Municipiului Braila este alaturi de familia indoliata in aceasta grea incercare.

Constantin Lucaci (n. 1923, Bocsa Romana, Caras Severin – d. 20 iulie 2014) a fost un sculptor si profesor de sculptura roman, laureat al Premiului Herder in 1984, cunoscut mai ales pentru fantanile cinetice pe care le-a realizat, precum si pentru sculpturile monumentale in piatra si otel, respectiv pentru diferite ansambluri monumentale combinate, inclusiv al acelora de tipul fantanilor cinetice monumentale.

Incepand cu 1993 a fost profesor al departamentului de sculptura al Academiei de Arte Frumoase din Cluj. Operele sale monumentale se gasesc in diferite orase ale Romaniei, cele mai notabile in Bucuresti, Constanta, Braila si Resita, iar alte sculpturi ale sale se gasesc in numeroase muzee din tara. In anul 2007 s-a inaugurat Muzeul Constantin Lucaci, muzeu aflat sub egida Vaticanului, care se afla in Sanctuarul San Francesco di Paola, Calabria, Italia.

La 5 iunie 2012 a fost inaugurat Muzeul “Constantin Lucaci” din orasul Bocsa, localitatea natala a maestrului. Muzeul expune un numar de 17 sculpturi din otel inoxidabil donate orasului Bocsa. In afara Romaniei, sculptura cinetica Stea este o parte a expozitiei permanente “Fucina degli Angeli” din Venetia. Alte lucrari ale artistului se gasesc in colectii particulare sau publice din orasele Anvers, Copenhaga, Ferrara, Milano, Roma, Venetia.

Advertisements

Posted on 21/07/2014, in Actualitate, Cultura, Realitatea zilnica, Social. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: