Recuperarea creantelor bugetare in perioada primului semestru al anului 2014


eugen ciorici DGRFP* Potrivit conducerii Directiei Generale Regionale a Finantelor Publice (DGRFP) Galati, suma realizata la bugetul general consolidat din recuperarea creantelor bugetare totalizeaza, la nivel regional, 397,67 milioane lei, adica 11,09% din totalul sumelor colectate de organele fiscal *

In vederea cresterii gradului de colectare a veniturilor bugetare si pentru recuperarea arieratelor in conformitate cu prevederile OG nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, o preocupare prioritara a a constituit-o, la nivelul structurilor abilitate din cadrul DGRFP Galati in primele sase luni ale anului in curs, ridicarea nivelului de colectare a veniturilor statului prin aplicarea modalitatilor de executare silita.

Astfel, sumele realizate la bugetul general consolidat din recuperarea creantelor bugetare, ce totalizeaza, la nivel regional, 397,67 milioane lei (11,09% din totalul sumelor colectate de organele fiscale) se prezinta, defalcat, astfel:

– incasari dupa comunicarea somatiei – 236,07 mil. lei;

– incasari din popriri pe conturi bancare – 142,45mil. lei;

– incasari popriri infiintate pe venituri la terti – 17,13mil. lei;

– valorificari din sechestre pe bunuri mobile – 0,81mil. lei;

– valorificari din sechestre pe bunuri imobile – 1,21mil. lei.

Din acest total, 134,69 milioane lei reprezinta valoarea incasarilor realizate la nivelul AJFP Constanta din aplicarea masurilor de executare silita (33,87% din total), 69,69 milioane lei au fost incasate la AJFP Galati (17,52% din total) si 69,4 milioane lei la AJFP Buzau (17,45% din total). Celelalte 123,89 milioane lei (31,16% din total) au fost realizate la: AJFP Tulcea – 48,29 mil. lei, AJFP Braila – 40,57 mil. lei si AJFP Vrancea – 35,03 mil. lei.

Totodata, in intervalul 1 ianuarie – 30 iunie 2014 au fost transmise debitorilor un numar de 269.151 somatii, pentru o valoare a creantelor bugetare de 1.121,53 mil. lei, au fost aplicate un numar de 71.522 popriri asupra disponibilitatilor bancare (inclusiv la terti) in valoare de 707,88 mil. lei si au fost instituite un numar de 881 sechestre asupra bunurilor mobile si imobile ale operatorilor economici ce inregistreaza restante la achitarea obligatiilor bugetare ce totalizeaza 96,88 mil. lei.

Eugen Ciorici, directorul general al DGRFP Galati, a declarat:

Din nefericire, asa dupa cum se observa foarte clar si din cifre, valorificarea bunurilor sechestrate, indeosebi a celor imobile, cu valoare de piata mai mare, se realizeaza si in prezent foarte anevoios, doar 2,02 milioane de lei (0,51% din total) fiind constituite astfel in venituri bugetare. Exista, pe de o parte, o continua retinere din partea posibililor ofertanti in contextul lipsei de lichiditati de pe piata imobiliara, dar as identifica drept o a doua cauza si lipsa de atractivitate a unor astfel de active ale debitorilor, in special daca ne referim la cele cu specific industrial si agricol a caror destinatie initiala este mai greu si chiar de nedorit a fi modificata.

Advertisements

Posted on 21/07/2014, in Actualitate, Economie, Realitatea zilnica, Social. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: