Sirul somerilor se ingroasa prin falimentul Complexului “Marex”


marex1* Sute de angajati de la Complexul “Marex” Braila vor ramane fara un loc de munca, ceea ce ii ingrijoreaza pe oameni * Inceputul anului 2014 marca o decadere fulminanta a Grupului “Marex” Braila, un mare complex de crestere si procesare a porcilor, cu capital romanesc * Cu toate ca omul de afaceri Marin Moraru, care controleaza intreaga afacere, spera sa scape de “cele rele”, iata ca inevitabilul s-a produs * Inca la jumatatea lunii mai 2014 se anunta capitularea “Marex” Braila, cu afaceri de 200 mil. euro pe an, fiind cea mai mare insolventa din industria carnii din ultimul deceniu * Cauza care a dus la o eventuala prabusire o reprezinta inregistrarea unor sume colosale la datorii, in valoare de 100 mil. euro, lichiditatile lipsind cu desavarsire *

“Complexul Marex” Braila a ajuns intr-o situatie la care nimeni nu credea ca se va ajunge, mai ales daca s-ar lua in calcul sutele de milioane de lei pe care le invartea familia Moraru prin intermediul acestei societati. Ajuns in situatia neputintei acoperirii datoriilor din lipsa lichiditatilor, patronul Marin Moraru, considerat in unele topuri drept cel mai bogat om de afaceri brailean, dar si la nivel national, a luat decizia sa inainteze actele pentru declansarea procedurii de intrare in faliment.

Sutele de angajati de la firmele care alcatuiesc aceasta companie sunt ingrijorati ca vor ramane fara un loc de munca, ce le asigura traiul lunar, precum si faptul ca atat timp cat patronul nu a platit la timp datoriile pe care le avea, nu este exclus ca ei sa nu-si primeasca salariile.

marexReamintim ca la inceputul acestui an, SC “Complex Marex” SA se afla intr-un mare scandal, asta deoarece cateva firme ale grupului au fost luate in evidenta Centralei Incidentelor de Plati (CIP), avand refuzuri la plata cu cecuri si bilete la ordin, sume care pentru unii oameni sunt astronomice, acestea fiind de ordinul milioanelor de lei. Astfel se face ca, la finele lunii ianuarie 2014, “Marex” SA inregistra nici mai mult, nici mai putin de 750 cecuri si bilete la ordin refuzate la plata, valoarea totala ajungand la 21,6 milioane lei, iar “colega de suferinta”, “Vegetal Trading” SRL, facea un salt urias, inregistrand 945 refuzuri la plata, in valoare de 85,36 milioane lei.

Potrivit site-ului www.antitepari.ro, pana la data de 6 ianuarie 2014, numarul incidentelor de plata a ajuns la 750, din care 22 incidente de plata majore cu cecuri (valoarea totala a sumei refuzate la plata fiind de 807.961,29 lei), 706 incidente de plata majore cu bilete la ordin (in valoare totala de 17.860.193,20 lei) si 22 incidente de plata minore cu bilete la ordin, in suma de 2.959.093,07 lei. Acest lucru a facut ca firma sa aiba interdictie bancara de a emite cecuri pana la data de 18 decembrie 2014. O alta firma importanta din Grupul “Marex”, “Vegetal Trading” are 57 de cecuri refuzate la plata (in valoare totala de 3.456.616,55 lei), 781 incidente de plata majore cu bilete la ordin, suma refuzata la plata fiind de 69.528.170,34 lei, si 107 incidente de plata minore cu bilete la ordin, in valoare totala de 12.313.741,57 lei. Si in cazul acestei firme s-a emis o interdictie bancara de a emite cecuri pana la data de 3 ianuarie 2015.

In acest moment, Complexul “Marex”, abator si fabrica de mezeluri, are o cifra de afaceri de 106 milioane euro, pierderi de 0,8 milioane euro si datorii de peste 53 milioane euro. “Vegetal Trading” are afaceri de 113 milioane euro, profit in valoare de 3,2 milioane euro si datorii de 41 milioane euro.

Nu trebuie scapat din vizor nici faptul ca numele marelui afacerist Marin Moraru apare in calitate de asociat doar la o societate care a fost radiate, in urma inchiderii procedurii de faliment.

 moraru-marin

* Cine este Marin Moraru? *

Marin Moraru, proprietarul grupului de firme “Marex” Braila, este cunoscut mai degraba pentru afacerile din zootenie sau din industria carnii, decat pentru faptul ca este singurul producator roman de orez. Desi nu si-a facut din aceasta activitate neaparat un tel, Moraru nu poate sa nu se laude cu productia pe care o obtine: circa patru tone la hectar, un nivel care face foarte rentabila aceasta investitie.

La finele anului 2011, “Marex” se numara intre cele 10 societati romanesti care au fost premiate de catre Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare pentru investitiile in sectorul economic. BERD a selectionat cele mai bune 10 proiecte finantate prin intermediul Facilitatii de Finantare pentru Eficienta Energetica, derulate in sectoare ale economiei precum agricultura, industria alimentara, siderurgia, industria tipografica. “Marex” Braila a fost firma castigatoare pe sectorul alimentar.

La finele lunii martie 2013 se anunta cu sule si trambite ca Marin Moraru, patronul grupului de firme “Marex” din Braila, ocupa locul 8 in Top 50 cei mai bogati fermieri cu o avere estimate la 80 – 90 milioane de euro. La acea vreme, omul de afaceri detinea, impreuna cu sotia sa, Elena Moraru, grupul “Marex”, un business cu un rulaj anual de peste 150 milioane euro realizat din cresterea porcilor, procesarea carnii, agricultura, productie de alcool si bioetanol, braileanul Marin Moraru se situeaza in primele locuri in topul producatorilor nationali de mezeluri si este principalul concurent de pe piata romaneasca al subsidiarei gigantului american Smithfield. Averea sa l-a pozitionat ani la rand in Topul celor 300 de milionari romani.

moraruIn editia din 2011 a Topului „Forbes 500 miliardari”, se consemna o situatie speciala in ceea ce-i priveste pe bogatii din Braila, alaturi de cei din judetul vecin, Galati. Printre acesti “bastani” se afla si Marin Moraru, patronal de la “Marex”. Se pare ca instalarea crizei economice nu l-a afectat pe Marin Moraru, ci dimpotriva, criza ducand la o crestere consistenta a averii lui. Astfel se face ca, potrivit clasamentului, pe pozitia a doua a topului regional se claseaza braileanul Marian Moraru, pe atunci in varsta de 66 ani, nimeni altul decat proprietarul marcii de salamuri “Marex”. Averea acestuia a crescut de la 52 la 62 de milioane de euro, pe fondul dezvoltarii fabricii de etanol pe care o detine si care-i aduce un profit de aproximativ 5 milioane de euro pe an.

A intrat in afaceri in anul 1991, iar doi ani mai tarziu si-a extins activitatea in domeniul productiei de carne si al preparatelor din carne. In prezent, a ajuns sa detina 2.500 de hectare de teren agricol, iar in fermele proprii din localitatea Gropeni are un efectiv de 120.000 de porci. Pentru anul in curs, crescatorul estimeaza o crestere a productiei de carne de porc cu 15%.

Cea mai mare parte a terenurilor agricole detinute de Marin Moraru sunt cultivate cu orez, productia fiind destinata exportului. In urma cu doi ani, in timp ce alti agricultori au mizat pe realizarea de productii mari de grau si porumb, directorul general al Grupului “Marex” si-a transformat mai mult de jumatate din suprafetele agricole in orezarii, productia obtinuta de 4.000 de tone, fiind exportata, in totalitate, in Italia si Turcia.

Raportandu-ne tot la sfarsitul anului trecut, proiectele de investitii in productia de energie „verde” derulate de Grupul “Marex” insumau nu mai putin de 8 milioane de euro, Marin Moraru inaugurand o uzina de biogaz (care utilizeaza drept combustibil dejectiile animalelor de la ferma din Gropeni), dar si o centrala termica in cogenerare, unitati care vor tine sub control costurile Grupului “Marex”. Centrala va urma sa acopere tot necesarul de electricitate al fermei, iar caldura va fi folosita pentru incalzirea halelor si deshidratarea gunoiului. O mare parte din surplusul de energie electrica produsa in centrala de la Gropeni va fi livrata in sistemul energetic national. In anul 2008, omul de afaceri brailean a fost primul producator de bioetanol din tara, deoarece “Marex” finalizase probele tehnologice de punere in functiune a unei fabrici de bioetanol destinat aditivarii benzinei, capacitatea fabricii fiind de 10 milioane de litri de bioetanol anual, respectiv 30.000 de litri pe zi, utilizand ca materie prima porumbul, dar si alte cereale disponibile.

Advertisements

Posted on 21/07/2014, in Actualitate, Economie, Finante, Realitatea zilnica, Social. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: