Controale aspre de la APIA


subventii-APIA* Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) verifica, in aceasta perioada, la fata locului, suprafetele agricole declarate de fermieri in cererile unice de plata pentru anul 2014 *

Potrivit unui comunicat la Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), in cazul in care solicitantul refuza sau restrictioneaza accesul in exploatatie a reprezentantilor APIA, cererea se respinge.

Conducerea APIA mentioneaza:

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura informeaza ca, in aceasta perioada, se desfasoara controlul la fata locului in vederea verificarii suprafetelor agricole declarate de fermieri in cererile unice de plata pentru anul 2014. In cazul in care solicitantul refuza sau restrictioneaza accesul in exploatatie a reprezentantilor APIA, pentru efectuarea controlului la fata locului, cererea prin care s-a solicitat sprijin pe suprafata devine neeligibila. Pentru a primi sprijinul solicitat, fermierii trebuie sa respecte reglementarile europene si nationale specifice. In plus, din acest an au fost implementate si se verifica, prin control la fata locului, respectarea cerintelor legale in materie de gestionare (SMR) din domeniile Sanatate publica, sanatatea animalelor, sanatatea plantelor si notificarea bolilor.

Conditiile si modalitatile de acordare a platilor directe, conform reglementarilor europene si nationale pe care trebuie sa le respecte fermierii, sunt:

–        exploatarea unui teren agricol cu o suprafata de cel putin 1 ha, cu suprafata parcelei agricole de cel putin 0,3 ha. In cazul viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor pomicole, pepinierelor viticole, arbustilor fructiferi, suprafata minima a parcelei este de cel putin 0,1 ha (conform art.7 alin.1 lit. a din O.U.G. nr. 125/2006, cu modificarile si completarile ulterioare); in cazul livezilor traditionale, suprafata minima eligibila a parcelelor pentru Pachetele 1si 2 ale Masurii 214 este de 0,3 ha (conf. PNDR 2007-2013, versiunea consolidata);

–        respectarea cerintelor de eco-conditionalitate reglementate prin legislatia nationala, pe toata suprafata agricola a exploatatiei, respectiv: Bunele conditii agricole si de mediu (GAEC), Cerintele legale in materie de gestionare (SMR), Cerintele minime (relevante pentru masura de agro-mediu);

–        respectarea cerintelor specifice pachetelor de agro-mediu solicitate; pentru masura 214 – plati de agro-mediu este obligatorie tinerea evidentei agricole (caietul de agro-mediu trebuie completat si pastrat pe toata perioada de desfasurare a angajamentului conform legislatiei in vigoare), fiind conditie de eligibilitate.

Daniela Militaru, director al APIA Braila, a precizat:

Incepand cu anul 2014 au fost implementate si se verifica, prin control la fata locului, respectarea SMR – lor din domeniile Sanatate publica, sanatatea animalelor si sanatatea plantelor si Notificarea bolilor: SMR 9 – Introducerea pe piata a produselor de protectie a plantelor. Fermierul va tine evidenta la zi, in Registrul de evidenta a tratamentelor cu produse de protectie a plantelor, dupa efectuarea fiecarui tratament; SMR 10 – Interzicerea utilizarii anumitor substante cu efect hormonal, tireostatic si beta-agoniste in cresterea animalelor; SMR 11 – Principii si cerinte generale ale legislatiei alimentare si proceduri in domeniul sigurantei produselor alimentare; SMR 12 – Prevenirea, controlul si eradicarea anumitor forme de encefalopatii spongiforme transmisibile (EST); SMR 13 – Masuri de combatere a febrei aftoase; SMR 14 – Masuri de combatere a anumitor boli la animale: boala veziculoasa a porcului, variola ovina si caprina, pesta porcina africana si pesta porcina clasica; SMR 15 – Masuri de combatere si de eradicare a febrei catarale ovine (boala limbii albastre – bluetongue). In cazul in care solicitantul refuza sau restrictioneaza accesul in exploatatie a reprezentantilor APIA, pentru efectuarea controlului la fata locului, cererea prin care s-a solicitat sprijin pe suprafata devine neeligibila.

Advertisements

Posted on 24/07/2014, in Actualitate, Agricultura, Economie, Realitatea zilnica, Social. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: