Se apropie termenul pentru plata primei transe din impozitul pe venit


Eugen Ciorici - director DGRFP

Eugen Ciorici – director DGRFP

* Directia Generala Regionala a Finantelor Publice (DGRFP) Galati informeaza contribuabilii persoane fizice asupra faptului ca, pana la data de 25 iulie 2014 inclusiv, au obligatia sa efectueze plata anticipata de 50% din impozitul pe veniturile din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala, avand o capacitate de cazare cuprinsa intre una si 5 camere, inclusiv, pentru anul 2014 * Pana la aceeasi data contribuabilii au obligatia platii primei transe din contributia de asigurari sociale de sanatate aferenta acestor venituri *

Contribuabilii care realizeaza venituri de aceasta natura datoreaza un impozit de 16% asupra venitului stabilit ca norma anuala de venit. In ceea ce priveste contributia de asigurari sociale de sanatate (in cota de 5,5%), baza lunara de calcul a acesteia este valoarea anuala a normei de venit raportata la cele 12 luni ale anului si nu poate fi mai mica decat un salariu minim brut pe tara, daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia. Baza lunara de calcul nu poate fi mai mare decat valoarea a de 5 ori castigul salarial mediu brut.

Persoanele care realizeaza venituri din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala, avand o capacitate de cazare cuprinsa intre una si 5 camere inclusiv pot opta pentru determinarea venitului net anual in sistem real pe baza datelor din contabilitatea in partida simpla.

Eugen Ciorici, directorul general al DGRFP Galati, a precizat:

Obligatiile de plata anticipata pentru impozitul pe venit si contributia de asigurari sociale de sanatate in cazul veniturilor din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala sunt stabilite de catre organul fiscal pe baza declaratiei privind venitul estimat/normei de venit si sunt comunicate contribuabilului prin decizia de impunere. Plata impozitului si contributiei de asigurari sociale de sanatate se efectueaza in doua rate egale, astfel: 50% pana la data de 25 iulie inclusiv, si 50% pana la data de 25 noiembrie, inclusiv. Accesarea informatiilor privind nivelul normei anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru contribuabilii care realizeaza venituri din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala, avand o capacitate de cazare cuprinsa intre una si 5 camere inclusiv, aplicabile in anul fiscal 2014 pentru fiecare judet din cadrul Directiei Generale Regionale a Finantelor Publice Galati, se poate face utilizand link-ul: http://static.anaf.ro/static/10/Galati/Gl1 115.htm.

Precizam ca plata impozitului si a contributiei de asigurari sociale de sanatate se efectueaza pe codul numeric personal al persoanei fizice care realizeaza aceste venituri, la trezoreriile unitatilor fiscale in a caror raza teritoriala acestia isi au domiciliul.

Advertisements

Posted on 24/07/2014, in Actualitate, Economie, Realitatea zilnica, Social. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: