Ploile benefice pentru culturile agricole


agricultura1 (1)* Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a afirmat ca ploile din ultimul timp au fost benefice pentru culturile de porumb si de floarea soarelui, insa la grau vor exista si suprafete afectate * Traian Cismas, director al DAJ Braila, a precizat: “La noi putem spune ca totul a mers bine culturilor. Mai putin celor din partea de nord-est a judetului, unde a cazut grindina. Este vorba de comunele Maxineni, Salcia Tudor, Gradistea, Racovita. In respectivele zone exista specialisti in teren, impreuna cu membrii Comisiei constituita la nivelul Consiliului Local din fiecare comuna si se fac constatari la fata locului” *

Saptamana trecuta, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, a declarat ca ploile din ultima perioada au avut si beneficii, dar si dezavantaje pentru culturile agricole. In acest sens, Daniel Constantin a precizat:

Avem cele doua fete ale caderilor masive de precipitatii. Pentru grau este posibil sa avem suprafete afectate, dar pentru floarea soarelui si porumb cred ca ploile au fost mai mult decat benefice. Sper sa fie bine pana la sfarsit. M-am ferit sa spun ce productii se fac, dar mi-as dori ca si anul acesta sa fie peste tot asa cum este aici, deoarece cea mai importantaoperatiune in agricultura este recoltatul. Degeaba ai o productie buna si stai sa te uiti la ea daca vremea nu te lasa sa o iei din camp. Sper ca toti fermierii sa poata lua productia din camp. Eu am imaginea foarte clara cu se intampla la nivel national pe fiecare cultura in parte, dar nu vreau sa ma pronunt inainte pentru ca asta ar influenta pretul si piata si nu cred ca este in regula. Sa-i lasam pe fermieri sa recolteze si pe urma vom trage linie. Poate ca anul acesta vom scoate in evidenta si pe cei mai importanti fermieri din Romania, in functie de productia medie obtinuta.

Daniel Constantin a mai subliniat ca productia totala de grau va fi cunoscuta la finele lunii iulie sau inceputul lunii august, cand se va incheia campania de recoltat, la ora actuala fiind finalizata, la nivel national, 37% din suprafata:

Avem finalizata recoltarea la grau pe 37% din suprafata. Stam bine la orz, acesta a fost deja recoltat, la rapita suntem undeva la 80% si la orzoaica tot la 80-90%. Problema si emotia mare este la grau. Cred ca daca nu aveam ploile din ultimul timp se putea vorbi despre productii record. Nu vreau sa dau cifre, insa aici, punctual, fermierul pe care il vizitam azi are o productie de 4.000 de kilograme la hectar, dar pe o mie si ceva de hectare. Nu stiu cat va fi la nivel national. Repet, nu vreau sa dau cifre pentru ca nu vreau sa influentam pretul. Este foarte important pentru fermieri ca dupa un an in care au muncit foarte mult sa aiba un pret corect. Asteptam sa vedem cum se incheie campania, undeva la sfarsitul acestei luni sau inceputul lunii august.

Ploile benefice pentru culturile agricoleLa nivelul judetului nostru, Traian Cismas, directorul Directiei de Agricultura Judeteana Braila, a mentionat:

La noi putem spune ca totul a mers bine culturilor. Mai putin celor din partea de nord-est a judetului, unde a cazut grindina. Este vorba de comunele Maxineni, Salcia Tudor, Gradistea, Racovita. In respectivele zone exista specialisti in teren, impreuna cu membrii Comisiei constituita la nivelul Consiliului Local din fiecare comuna si se fac constatari la fata locului. Inca nu stim exact care sunt pagubele, dar speram sa nu fie mari. In rest, pot spune ca am avut noroc, in sensul ca nu am avut problem ca in alte judete unde au fost ploi cu caderi de grindina. Insa cum la noi de ani buni s-a instalat seceta pedologica, Braila este nevoita sa irige toate terenurile agricole. De aceea la capitolul irigatii, judetul nostru ocupa primul loc in topul judetelor din tara. In ceea ce priveste productia din aceasta campanie, nu se stie momentan care va fi, dar cu siguranta se va afla pana la inceputul lunii august. In urma discutiilor pe care le-am avut cu unii producatori, sunt rezultate bune, productia este excelenta, in rensul ca au rezultat intre 4 – 5 tone grau la hectar.

Advertisements

Posted on 30/07/2014, in Actualitate, Agricultura, Economie, Realitatea zilnica, Social. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: