Tudor Furdui Iancu, castigatorul marelui premiu al Festivalului International de Folclor “Cantecul de dragoste de-a lungul Dunarii”


Tudor Furdui Iancu, castigatorul marelui premiu al Festivalului International de Folclor “Cantecul de dragoste de-a lungul Dunarii”

Tudor Furdui Iancu, castigatorul marelui premiu al Festivalului International de Folclor “Cantecul de dragoste de-a lungul Dunarii”

* Dupa ce tatal a devenit in scurt timp celebru prin interpretarile sale folclorice, iata ca acum a venit si randul fiului * Este vorba de Tudor Furdui Iancu, nimeni altul decat fiul bine-cunoscutului cantaret de muzica populara Nicolae Furdui Iancu * Tudor a iesit triumfator si a pus mana pe ravnitul premiu de la Festivalul International de Folclor “Cantecul de dragoste de-a lungul Dunarii”, fiind primul festival-concurs la care participa *

Duminica seara, s-a incheiat cea de a opta editie a Festivalului International de Folclor “Cantecul de dragoste de-a lungul Dunarii”, care a avut loc in perioada 25 – 27 iulie, pe Esplanada Dunarii, la Braila. In cele trei seri, pe langa oficialitatile locale, mii de braileni au iesit din case pentru a lua parte la acest festival. Desfasurandu-se de 8 ani, si de aceasta data pe scena Festivalului si-au prezentat maiestria in cantul popular 34 de concurenti veniti din Romania, Ucraina, Republica Moldova, Bulgaria, Serbia, Ungaria, Cehia, Croatia si Slovacia. Cum era de asteptat, ca la fiecare editie de altfel, acompaniamentul instrumental a fost asigurat de Orchestra Nationala de Muzica Populara “Lautarii” din Chisinau, condusa de maestrul Nicolae Botgros, care a a avut o evolutie spectaculoasa. Alaturi de acesta, pentru prima data, au fost fiul, Cornel, si nepotul, Cristian. Gazda marelui eveniment folcloric a fost nimeni alta decat Iuliana Tudor, binecunoscuta prezentatoare de la TVR.

Marele premiu, in valoare de 5.000 euro, a fost revendicat de Tudor Furdui Iancu, fiul renumitului interpret de muzica populara Nicolae Furdui Iancu. Pe locul doi al podiumului s-au clasat Milica si Dragana Videnovic din Serbia, carora le-a revenit premiul de 3.000 euro. Irina Maria Birou din Targu Jiu a ocupat treapta a treia, intrand in posesia a 1.500 euro. Organizatorii au inmanat 3 mentiuni, fiecare in valoare de 500 euro, acestea revenind interpretilor Cristian Tomini, Sofica Adriana si Mariana Grecu, dar si 5 premii speciale: doua pentru romancele Ionela Toma si Ioanei Bogdan, Premiul de Popularitate – Caterinei Puicescu (Ucraina), Premiu Special pentru promovarea costumului popular strain – Grupul “Ike Peya” (Bulgaria) si Premiul Special pentru promovarea costumului popular autentic din Romania – Petronela Axintioaie (Romania).

Juriul a fost alcatuit din Elise Stan, de la Televiziunea Romana, in calitate de presedinte, ca la fiecare editie a Festivalului, si 6 membri Nita Fratila (Serbia), Doina Isfanoni – doctor muzicolog , dr. Daniela Gibescu, Iosif Zifceac de la Departamentul Cultural al Ambasadei Slovaciei la Bucuresti, Oana Petrica, director adjunct al Institutului National al Patrimoniului, si Petrica Gogu, dirijor al Fanfarei Militare a Garnizoanei Braila.

In ultima seara a concertat Grupul Vocal “Kipri Voices” din Bulgaria, castigatorii premiului I, de la editia de anul trecut, Festivalul incheindu-se cu recitalul sustinut de Sava Negrean Brudascu.

Advertisements

Posted on 30/07/2014, in Actualitate, Cultura, Eveniment, Realitatea zilnica, Social. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: