Ce au sperat si ce au recoltat fermierii


agricultura4* Pe zona de sud, productia este cu 2-3% mai mica decat anul trecut, iar calitatile productiei sunt comparabile * Din pacate, se repeta problemele de pret * Pana cand nu reusesc sa-si faca majoritatea sau macar mare parte dintre fermieri silozuri, preturile or sa fie tot mici la recoltat * Agricultorii se asteptau la productii-record in 2014 ca urmare a investitiilor si ploilor *

Fermierii sperau ca 2014 sa fie un an agricol bun, dar ploile si grindina din primavara si inainte de recoltare au lovit in principalele tipuri de culturi, efectele reflectandu-se in productii, acestea fiind cu 20-25% mai mici fata de anul trecut, lucru confirmat si de reprezentantii agricultorilor.

Presedintele Uniunii Nationale a Patronatelor cu Capital Privat din Romania (UNPCPR), Costel Olteanu, spune ca recoltatul la nivel national nu s-a incheiat si ca abia dupa aceea se poate face o justa evaluare comparativa cu productia anului 2013.

Costel Olteanu a precizat:

Pe zona de sud, unde graul si rapita au fost recoltate, s-a dovedit faptul ca inca o data am avut dreptate spunand ca recolta se masoara cand o ai in hambar. Deci in 2014, in zona de sud, productia este comparabila cu cea din 2013. Asteptam sa facem si evaluarea la nivel national. Din pacate, se repeta problemele de pret cu care fermierii s-au confruntat in 2013 la floarea-soarelui, transferandu-se de aceasta data catre rapita si grau. Din evaluarea personala pe zona de sud productia este cu 2-3% mai mica decat anul trecut, iar calitatile productiei sunt comparabile. Statul nu are niciun rol in economia de piata in a stabili preturi.

Presedintele Federatiei Agricultorilor, Ginu Toma, a declarat ca raportat la anul agricol 2013 productiile din acest an sunt mai mici cu 20-25%, cea mai afectata zona de ploi fiind sudul Romaniei:

Cand vine vorba de productie, avem productie realizata si declarata, sunt mari diferente din acest punct de vedere. In ceea ce priveste preturile mici la cereale si posibilitatea ca Ministerul Agriculturii sa intervina pentru ca intermediarii sa nu mai faca jocurile in piata, nu cred ca se poate interveni decat daca cumpara anumite cantitati pentru rezerva. Au fost ani in care s-au cumparat cantitati mai mari pentru rezerva de stat si atunci au crescut preturile. Deocamdata, pana cand nu reusesc sa-si faca majoritatea sau macar mare parte dintre fermieri silozuri, preturile or sa fie tot mici la recoltat. Deci aici poate interveni Ministerul Agriculturii, daca face un program cu silozuri.

* Preturile sunt prea mici pentru ca intermediarii fac jocurile in piata *

Fermierul Dumitru Dumitru spune ca in acest an a mizat pe culturile de grau, orz, floarea-soarelui si porumb, aratand ca productiile obtinute la hectar la grau si orz au fost cu mult sub asteptarile sale:

La grau am obtinut 3.500 de kilograme la hectar, iar la orz peste 3.000 de kilograme la hectar. Din cauza cantitatilor insemnate de precipitatii, greutatea hectolitrica pe kilogram este slaba. De exemplu, la grau trebuia sa avem peste 78 si el are pana in 68, deci cu 10-12% mai prost. In schimb, a venit iarba, fapt ce a ingreunat recoltarea. In ceea ce priveste preturile la grau si orz, sunt prea mici pentru ca intermediarii fac preturile si jocurile in piata. In acest moment, kilogramul de grau este de 58 de bani/kg, iar anul trecut a fost peste 65 de bani/kg. De asemenea, in 2013 pretul la orz a fost 75 de bani/kg, iar anul acesta nu este nici 60 de bani/kg. Cred ca a fost mai bun anul 2013 decat 2014 si ca preturi, dar si ca productii.

agricultura6De asemenea Dumitru Dumitru a mai spus ca pentru a cumpara un litru de motorina trebuie sa vanda 12 kilograme de grau si ca tot ce presupune achizitia de ingrasaminte sau erbicide sunt cu plata la recoltare:

Daca un sac de azotat de 50 de kilograme a ajuns sa coste 95-100 de lei, va dati seama ca o tona de grau inseamna 250 de kilograme de azotat, deci aproape o tona il are arendasul, o tona este azotatul, o tona este motorina si ce ii mai ramane celui care il lucreaza? La 4.500 kg/ha cum a fost anul trecut ieseam in castig peste o tona. La orz a fost o productie de pana in 4.000 kg/ha, deci volum mare, greutate putina. Sa asteptam la floarea-soarelui sa vedem ce pret obtinem, suprafata cultivata anul acesta este sub 30%, cauza principala fiind pretul. Acum doi ani pretul a fost de 1,8 lei pe kilogram, anul trecut a fost de 90 de bani, iar anul acesta multi au cultivat suprafete foarte mici. In schimb porumbul este peste tot, sa vedem ce pret se va da la aceasta cultura.

* Asteptari mai mari raportat la cheltuielile realizate *

Un alt fermier a spus ca se astepta sa obtina productii mai mari in acest an avand in vedere investitiile realizate. El a declarat ca ploile din primavara au lovit in productii, acestea fiind cu 10-20% mai mici fata de anul trecut:

Agricultorii aveau asteptari mai mari in acest an la productia de grau si orz, raportat la cheltuielile realizate pentru aplicarea tehnologiilor si la costul inputurilor, mult mai ridicate fata de 2013. Ca urmare a vremii nefavorabile din primavara acestui an, productiile au fost mult sub asteptari, acestea fiind cu 10-20% mai mici fata de anul trecut. La grau am obtinut 4.000 de kilograme la hectar, iar la orz 6.800 de kilograme la hectar.

Advertisements

Posted on 10/08/2014, in Actualitate, Agricultura, Economie, Realitatea zilnica, Social. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: