In septembrie se implineste un an de la reducerea TVA la paine


paine* In septembrie 2013, Ministerul Finantelor a redus TVA la paine de la 24%, la 9%, precizand din start ca este vorba de o masura temporara, ale carei rezultate vor fi analizate dupa un an * De rezultatele acestei analize depinde acum soarta cotei TVA la paine, dar si o eventuala reducere la alte produse *

Reducerea Taxei pe Valoarea Adaugata (TVA) la paine, in toamna anului trecut, a fost o masura temporara luata de guvern cu scopul de a demonstra ca evaziunea fiscala poate fi combatuta si prin taxe mai mici. Ideea de baza (si un prim indicator dupa care se va analiza efectul acestei masuri) era ca numarul firmelor inregistrate ca fiind platitoare de TVA va creste si, implicit, vor creste si veniturile la buget. Ultimele cifre indica o evaziune de 70% in sectorul panificatiei, ceea ce inseamna pierderi la buget de aproape o jumatate de miliard de lei.

Recent, ministrul Finantelor, Ioana Petrescu, spunea ca au aparut mai multe firme in domeniul panificatiei si ca datele pe trei luni arata bine. Potrivit statisticii Registrului Comertului, insa, numarul total al firmelor inregistrate cu codurile CAEN 1061 si 1071, pentru care se aplica TVA de 9%, este de 10.633, in prezent, in timp ce, la data de 1 septembrie a anului trecut, era de 10.837, scrie Capital in exclusivitate.

Masura reducerii TVA la 9% nu a fost agreata de reprezentantii FMI, care au acceptat-o totusi, in anumite conditii – ca sa compenseze pierderile la buget, guvernul roman a crescut accizele. In plus, masura va fi analizata luna viitoare, iar daca se dovedeste ca nu a avut efectul scontat, se va renunta la ea. Ceea ce inseamna ca din aceasta toamna, painea se va scumpi, iar de reducerea TVA la celelalte produse de baza nici nu mai poate fi vorba.

Advertisements

Posted on 10/08/2014, in Actualitate, Agricultura, Economie, Realitatea zilnica, Social. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: