Peste 500 de fermieri trebuie sa restituie banii primiti pentru a infiinta ferme la tara


In atentia fermierilor. Cum vor evolua preturile cerealelor* Este vorba de cei care au pretins ca doresc sa devina tineri fermieri, insa au fost interesati mai mult de obtinerea fondurilor decat de infiintarea fermelor *

Directorul adjunct al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale, Nicolae Popa, a afirmat recent ca agentia are probleme cu Masura 112 privind instalarea tinerilor fermieri in mediul rural, deoarece aproape 20 la suta dintre cei care au accesat fondurile nu au respectat conditiile de mutare propriu-zisa la sate, iar in situatii mai grave nu au respectat planurile de afacere propuse.

Nicolae Popa a precizat:

Cu Masura 112, cu instalarea tanarului fermier, avem niste probleme. Pe de o parte nu au respectat toti conditia de a se muta in mediul rural, dovada ca am luat masuri mult mai aspre privind instalarea tanarului fermier in programul 2014 – 2020. Cam 20 la suta din tineri nu s-au instalat in mediul rural pentru ca au venit din Canada, din America, au stat aici cateva luni, au plecat inapoi, iar de toata treaba aceasta s-au ocupat parintii, fratii, mamele si nu este in regula. Dovada ca nu s-au ocupat ei de afacerea respectiva este faptul ca la foarte multi din cei care au primit bani pe 112, la al doilea control, dupa trei ani cand sa se faca a doua plata, s-a constatat ca nu s-a respectat planul de afaceri, nu s-au respectat criteriile si cifrele pe care le-au trecut in planul respectiv. Orice abatere de la programul respectiv inseamna ca nu au indeplinit obiectivele si ne vedem in situatia nefericita de a nu plati a doua transa, de a recupera obligatoriu prima transa pe care am acordat-o tanarului fermier.

Conform acestuia, peste 500 de asa-zisi tineri fermieri ar fi in situatia in care sa restituie banii primiti de la Uniunea Europeana pentru instalarea in mediul rural, pentru programul viitor, oficialii intentionand sa ii avertizeze la modul cel mai serios pe cei care vor sa faca proiecte si sa acceseze fonduri pe aceasta masura, sa nu mai greseasca cum au facut-o cei din programul 2007 – 2013.

Despre modul in care au fost descoperiti cei aflati in neregula, Nicolae Popa a relatat:

Acestia figurau cu buletinul in localitatea respectiva, insa organele noastre de control sau organele Uniunii Europene au constatat ca nu s-au ocupat de afacerile respective. S-a ocupat tatal, s-a ocupat mama, s-a ocupat un frate, un var, chestiuni de acestea care nu plac celor de la Uniunea Europeana. Au niste reguli stricte pe care noi trebuie sa le respectam. Trebuie sa intelegem foarte clar ca fiecare cent pe care il da Uniunea Europeana este verificat la maxim, nu putem sa ne jucam cu treaba aceasta.

In programul financiar 2007 – 2013, pe Masura 112 privind instalarea tanarului fermier in mediul rural au fost primite in intreaga tara 26.000 de cereri, iar aproximativ 13.000 dintre solicitari au fost finantate.

Advertisements

Posted on 10/08/2014, in Actualitate, Agricultura, Economie, Eveniment, Realitatea zilnica, Social and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: