Cati bani baga statul in Insula Mare a Brailei


imb1* Cel mai mare mosier pe terenurile statului este la acest moment Constantin Dulute, actionarul Agricost SRL, firma care a primit Insula Mare a Brailei * Altfel spus, o suprafata de 57.720 de hectare *

Cu toate acestea, presa a relatat ca Dulute este doar un paravan pentru Culita Tarata, fostul arendas al Insulei Mari a Brailei, in baza unui contract suspect incheiat in anul 2004. Arenda este foarte mica, sub 500 kg per hectar, de doua trei ori mai scazuta fata de cea de pe piata, nu este singurul avantaj pe care il au mosierii pe terenul statului. Guvernul Romaniei plateste celor care iau pamanturile Agentia Domeniilor Statului (ADS) si subventii. Prima este pe cultura. Astfel, pentru un hectar de cereale se primeste in jur de 160 de euro. Din aceasta suma, 139 de euro vin de la UE, iar 21 de euro de la bugetul de stat.

Rezulta la un calcul simplu ca Agricost SRL primeste 9.1 milioane de euro pentru cele 57.000 de hectare concesionate in Insula Mare a Brailei. Subventia de cultura ajunge la 160.000 de euro la o mie de hectare. O suma care acopera arenda ce trebuie achitata la ADS. O alta subventie care intra tot in buzunarul mosierilor pe terenurile Ministerului Agriculturii este cea de motorina. Valoarea accizei decontate este de 1,399 lei pe fiecare litru de motorina consumat la lucrari agricole.

Advertisements

Posted on 21/08/2014, in Actualitate, Agricultura, Economie, Realitatea zilnica, Social. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: