CE deblocheaza 125 de milioane de euro pentru producatorii de legume si fructe perisabile


vita de vie* Dupa discutiile de saptamana trecuta din cadrul Comitetului de Management asupra situatiei pietei, in contextul restrictiilor impuse de Federatia Rusa asupra importurilor de produse agricole din UE, Comisia Europeana activeaza masuri de sprijin in ceea ce priveste anumite fructe si legume perisabile *

 

Masurile exceptionale, anuntate de Comisarul european pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, Dacian Ciolos, includ retrageri de pe piata, inclusiv pentru distribuirea gratis a produselor in cauza, compensatii pentru nerecoltare si recoltarea inainte de coacere. Asistenta financiara va acoperi toti producatorii, indiferent daca fac parte din organizatii sau nu. Masurile vor avea un efect retroactiv incepand cu data de 18 august 2014. Altfel spus, orice cantitati retrase incepand cu aceasta data (sau care fac obiectul recoltarii inainte de coacere, sau altor masuri) vor fi deja acoperite de aceste masuri suplimentare, cu conditia efectuarii controalelor necesare. Aceste masuri se vor aplica initial pana la sfarsitul lunii noiembrie, avand un buget prevazut de pana la 125 de milioane de euro, potrivit anuntului publicat pe site-ul oficial al Comisiei.

Produsele vizate de masurile anuntate sunt urmatoarele: rosii, morcovi, varza alba, ardei, conopida, castraveti, inclusiv cornison, ciuperci, mere, pere, fructe rosii, struguri de masa si kiwi. Pietele pentru aceste produse sunt in plin sezon, fara optiuni de stocare pentru cele mai multe dintre ele si fara piete alternative imediat disponibile.

Comisarul european Dacian Ciolos a mentionat:

Pornind de la situatia de pe piata ca urmare a embargoului rusesc asupra importurilor de produse agricole din UE, cu intrare in vigoare de astazi, voi lansa masurile de urgenta din cadrul Politicii Agricole Comune (PAC) care vor reduce pe ansamblu oferta de anumite produse din legume si fructe pe piata europeana, daca si cand presiunile asupra preturilor vor deveni prea mari, in urmatoarele luni. Toti fermierii care produc aceste legume si fructe – indiferent daca fac parte din organizatii de producatori sau nu – vor fi eligibili pentru a beneficia de aceste masuri de sprijinire a pietei in cazul in care le considera potrivite. O actiune cat mai rapida va oferi un sprijin eficient pentru pretul platit producatorilor de pe piata interna si ​va ​ajuta piata sa se adapteze si sa fie rentabila.

Advertisements

Posted on 21/08/2014, in Actualitate, Agricultura, Economie, Realitatea zilnica, Social. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: