Deficit de apa in sol, in zonele de sud, sud-est si vestul tarii


teren agricol* Specialistii in agrometeorologie estimeaza ca, in intervalul 21-27 august, deficitul de apa din solul agricol va continua sa se mentina in majoritatea regiunilor din sud-estul, sudul, estul si vestul tarii, potrivit prognozei intocmita de Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) *

Pe de alta parte, din punct de vedere agrometeorologic, rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm, in cultura neirigata de porumb, se va incadra in limite satisfacatoare si apropiate de optim, in majoritatea zonelor de cultura. In acelasi timp, pe suprafete agricole extinse din sud-estul, sudul, estul si local in vestul tarii se vor mentine deficite de apa in sol, seceta pedologica fiind moderata, puternica si izolat extrema.

Conform specialistilor ANM, procesele fiziologice ale speciilor prasitoare si pomi-viticole se vor desfasura, in general, in conditii normale, pe aproape intreg teritoriul agricol al tarii. De asemenea, pe terenurile unde se vor mentine deficite de umiditate in sol, ritmurile de vegetatie ale culturilor prasitoare vor intampina probleme de dezvoltare.

Floarea-soarelui va inregistra maturitatea in ceara (70-100%) si deplina (40-100%) in toate regiunile agricole, local fiind posibila declansarea recoltarii. Din punct de vedere fenologic, porumbul isi va definitiva matasirea (100%), plantele aflandu-se in fazele de maturitate in lapte si ceara (10-100%), precum si maturitate deplina (10-70%), indeosebi la hibrizii extratimpurii si timpurii.

La sfecla de zahar predominante vor fi fazele de alungire si ingrosare a axei hipocotile, concomitent cu acumularea zaharului in radacina, iar in cazul culturii de cartof, aceasta isi va continua cresterea tuberculilor, uscarea vrejilor si maturitatea tehnologica, precum si recoltarea.

Pomii fructiferi vor inregistra cresterea si coacerea rodului, precum si formarea mugurelui terminal, iar la soiurile de sezon se vor continua lucrarile de recoltare. Totodata, vita-de-vie va parcurge fazele de crestere si coacere a boabelor, in toate podgoriile.

Pe fondul precipitatiilor prognozate, lucrarile agricole specifice campaniei de vara (recoltarea fructelor, combaterea bolilor si daunatorilor, eliberarea terenurilor de resturile vegetale etc.) vor fi sistate temporar, se arata in prognoza de specialitate.

Advertisements

Posted on 22/08/2014, in Actualitate, Agricultura, Economie, Realitatea zilnica, Social. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: