Pretul terenurilor agricole creste incet, dar sigur


teren agricol* Agricultura va beneficia de tot mai multa atentie si de investitii serioase in urmatorii ani, astfel ca achizitia terenurilor agricole este considerata o afacere foarte buna si de viitor, cel putin pentru urmatorii cinci ani *

Odata cu liberalizarea pietei funciare, preturile terenurilor agricole au inceput sa creasca, indiferent daca este vorba de speculatii sau de cresteri naturale. Asa cum prevazusera multi, nu a existat nicio “invazie” a strainilor doritori sa cumpere hectare intregi de teren in Romania, imediat dupa intrarea in vigoare a acestei legi. Dar in anumite zone, preturile terenurilor au crescut cu aproape 50%.

Spre exemplu, un hectar de teren agricol in zona Campiei de Vest costa intre 2500 de euro si 3.200 de euro, pe piata primara, in conditiile in care anul trecut, preturile nu depaseau 2.500 de euro. Pe piata secundara, preturile variaza intre 3.200 si 5.000 de euro, scrie Curierul National. In Oltenia, pe piata primara preturile incep de la 1.500 euro si pot ajunge si la 2.500 euro, comparativ cu intervalul 1.500 -2.200 euro/ha, anul trecut. Pe piata secundara, preturile sunt cuprinse intre 2.200 – 3.000 euro/ha, nivel similar cu cel de anul trecut.

In schimb, terenurile din Podisul Dobrogei, sunt mai ieftine decat anul trecut: un hectar de teren agricol are un pret cuprins in intervalul 1.700-2.200 euro, pe piata primara, in timp ce anul trecut, nivelul era de 2.000 – 2.500 euro/ha. Aceeasi tendinta a fost inregistrata si pe piata secundara.

Advertisements

Posted on 22/08/2014, in Actualitate, Agricultura, Economie, Finante, Realitatea zilnica, Social. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: