Produse traditionale romanesti* Pana la aceasta data, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) a atestat 110 produse traditionale, dar a respins alte 119 documentatii *

Potrivit lui Viorel Mararescu, director in cadrul MADR, dosarele respinse nu indeplineau conditiile noii legislatii din domeniu:

Avem 110 atestate acordate unui numar de 50 de producatori traditionali si inca 21 de dosare care sunt in lucru. Pe de alte parte, am respins alte 119 documentatii pentru ca nu indeplineau conditiile noii legislatii din domeniu. Cred ca acum, pe ultima suta de metri, urmeaza sa depuna dosarele mai multi producatori.

Data limita pana la care mai pot fi atestate produsele traditionale, conform noii legislatii, este 11 septembrie 2014.

Conform conditiilor incluse pe noua legislatie, pentru atestarea unui produs traditional, in primul rand acesta trebuie fabricat pe teritoriul Romaniei. De asemenea, produsul nu trebuie sa aiba in compozitie aditivi alimentari, materia prima trebuie sa fie locala, iar in acceptiunea europeana acest lucru inseamna national. Procesul tehnologic si modul de procesare al produselor trebuie sa aiba o caracteristica traditionala, iar reteta trebuie sa fie transmisa de generatii.

La finele lui 2013, Romania avea atestate 4.400 de produse traditionale si era, probabil, tara cu cel mai mare numar de produse atestate din Uniunea Europeana.

Posted on 26/08/2014, in Actualitate, Agricultura, Economie, Realitatea zilnica, Social. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: