TCE 3 Brazi a lui Culita Tarata a intrat in faliment


Culita-Tarata* TCE 3 Brazi, detinuta de Culita Tarata, presedintele Consiliului Judetean Neamt, a intrat in faliment, dupa ce instanta a admis saptamana trecuta cererea de deschidere a procedurii de faliment al firmei *

TCE 3 Brazi, detinuta de Culita Tarata, presedintele Consiliului Judetean Neamt, a intrat in faliment, dupa ce instanta a admis miercuri cererea de deschidere a procedurii de faliment al firmei, care a avut in ultimii sase ani profit de 50 milioane euro, dar a acumulat si datorii de 30 milioane euro.

In decizia Tribunalului Neamt se mentioneaza:

Admite cererea debitorului. In temeiul art. 107 alin. 1 lit. A. a) din Legea privind procedura insolventei; Dispune inceperea procedurii falimentului debitorului T.C.E. 3 BRAZI S.R.L., prin procedura simplificata. In temeiul art. 107 alin. 2 din Legea privind procedura insolventei, desemneaza, in calitate de lichidator judiciar provizoriu, pe LD EXPERT GRUP IPURL, cu un onorariu provizoriu de 8% din operatiunile de lichidare, care va indeplini atributiile prevazute de art. 25. In temeiul art. 107 alin. 2 din Legea privind procedura insolventei, Dispune dizolvarea societatii si ridicarea dreptului de administrare al debitorului.

Potrivit mediafax.ro, firma a cerut in luna iunie falimentul la tribunalul Neamt, iar instanta a admis cererea pe data de 10 septembrie. Instanta a fixat termenul maxim de predare a gestiunii catre lichidator la 22 septembrie, iar data limita pentru verificarea creantelor, intocmirea, afisarea si comunicarea tabelului preliminar al creantelor a fost stabilit pentru 14 noiembrie.

6218999a_imgCulita Tarata a afirmat ca are probleme de sanatate si ca nu stie ce se intampla cu firma. TCE 3 Brazi a lucrat in arenda, pana in urma cu doi ani, o suprafata de 57.000 de hectare de teren din Insula Mare a Brailei, fiind cel mai mare beneficiar al Agentiei Domeniilor Statului (ADS).

In prezent, firma figureaza in arhivele ADS cu un debit de 99 de milioane de lei (peste 22 milioane de euro), suma provenita din resturi de plata la arenda in anii 2002-2007, la care se adauga penalitatile aferente.

Firma TCE 3 Brazi avea stabilita o arenda de 0,61 tone grau/hectar anual, la jumatate fata de cea din piata libera. Cererea TCE 3 Brazi vine la mai putin de doi ani de la momentul in care concesiunea celor 57.000 ha din Insula Mare a Brailei a ajuns la firma Agricost. Intre Agricost si TCE 3 Brazi exista de mult timp relatii de parteneriat, astfel ca Tarata, cel care a arendat terenurile in urma cu 12 ani, continua sa fie prezent aici. Agricost este controlata de Constantin Dulute, un apropiat al omului de afaceri Culita Tarata, iar directorul general al firmei este Lucian Buzdugan, acelasi sef al fermei din Insula Mare a Brailei din perioada in care exploatatia era oficial in portofoliul TCE 3 Brazi.

IMG_2566Potrivit site-ului Ministerului Finantelor, TCE 3 Brazi a ajuns sa aiba in 2013 o cifra de afaceri de 88 milioane de lei si un profit net de 5,5 milioane de lei, dupa ce in 2012 avusese afaceri de 461 milioane de lei si profit net de 80,7 de milioane de lei, in 2011 – 400 de milioane de lei cifra de afaceri si aproape 50 de milioane de lei profit, in 2010 – 331 de milioane de lei cifra de afaceri si 52,2 de milioane de lei profit, in 2009 – 274 de milioane de lei cifra de afaceri si 3,6 milioane de lei profit, iar in 2008 – 285 milioane lei cifra de afaceri si profit net de 30 de milioane de lei.

In 2013 incasarile TCE 3 Brazi au provenit doar din afacerile cu vaci, porci si din cele 3.200 de hectare exploatate in judetul Neamt.

Advertisements

Posted on 13/09/2014, in Actualitate, Agricultura, Economie, Eveniment, Realitatea zilnica, Social. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: