Taranii sunt obligati sa faca ITP la tractoare


investitii agricultura* Ordonanta care-i obliga pe tarani sa-si duca tractoarele la ITP ar putea fi modificata * Toate tractoarele trebuie sa treaca pe la ITP * In caz contrar, amenda este de 450 de lei *

Ordonanta nr. 21/2014 de modificare a Codului Rutier care, printre altele, introduce obligativitatea Inspectiei Tehnice Periodice (ITP) pentru toate tipurile de tractoare, inclusiv pentru cele folosite exclusiv in agricultura, ar putea fi modificata. Cel putin asta solicita deputatul PDL Lucian Bode, care a adresat o intrebare, in acest sens, de la tribuna Camerei Deputatilor, ministrului afacerilor interne, Gabriel Oprea.

Deputatul Bode explica:

Multi dintre proprietarii de tractoare nu beneficiaza de statie ITP in apropiere, fiind fortati sa parcurga chiar si 100 de kilometri, ceea ce inseamna un consum considerabil de motorina. Deoarece costurile vor fi prea mari pentru micii agricultori, nu se va mai justifica mentinerea acestor tipuri de utilaje.

Democrat-liberalul reclama, in acest context, renuntarea, in cuprinsul Codului Rutier, la diferentierea dintre termenul de tractor si cea de tractor rutier, cele doua notiuni fiind acum cumulate in termenul de tractor agricol si forestier. Se elimina, astfel, distinctia dintre tractorul folosit in scopuri exclusiv agricole, care nu era supus pana acum rigorilor ITP, si tractorul rutier, folosit cu preponderenta pentru circulatia pe drumurile publice.

Lucian Bode a spus:

Prin aceste modificari a fost creat un cadru de descurajare a agricultorului roman care, lipsit si asa de subventiile de care beneficiaza ceilalti agricultori din comunitatea europeana, cum este motorina subventionata, se vede nevoit sa aloce putinul profit pe noi taxe indirecte impuse fara vreun fundament sau motivatie reala.

Deputatul cere, astfel, suspendarea masurii pana la informarea proprietarilor de tractoare cu privire la acestei noi obligatii si solicita, totodata, si explicarea acestui demers, intrucat ordonanta este justificata, chiar in textul ei, de necesitatea transpunerii unei directive europene care se refera, insa, la obligativitatea purtarii de catre copii a centurilor de siguranta.

In plus, deputatul a cerut Comisiei pentru Industrii din Camera Deputatilor introducerea in proiectul de lege de aprobare a ordonantei a unor amendamente care sa inlature aceste nedreptati:

Solicitam reintroducerea notiunii de tractor agricol si scutirea acestor de la ITP. Asta cu atat mai mult cu cat guvernantii promisesera statii ITP mobile pentru agricultori, dar si drumuri colaterale pentru tractoare si vehicule agricole. Nu s-a realizat nici una, nici alta.

Advertisements

Posted on 29/09/2014, in Actualitate, Agricultura, Economie, Realitatea zilnica, Social. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: