Achizitia de terenuri agricole s-ar putea realiza cu un avans de numai 10%


teren-agricol* Guvernul ar putea aproba, in sedinta de miercuri, o ordonanta prin care se va da posibilitatea celor care vor sa cumpere teren sa achite un avans de numai 10% *

Azi, vicepremierul Daniel Constantin, ministru al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, a declarant ca exista in dezbatere o ordonanta de urgenta care modifica mai multe acte normative. Cea mai importanta modificare se refera la faptul ca se da posibilitatea celor care vor sa cumpere teren sa o faca numai cu un avans de 10%, jumatate din diferenta fiind garantata de Fondul de Garantare, iar cealalta jumatate cu terenul respectiv.

Daniel Constantin a precizat:

Extindem baza celor care pot sa acceseze astfel de facilitati. Pana acum erau doar cei trecuti in contracte de arenda. Acum marim la toti cei care sunt in baza de date la APIA, deci un milion si ceva de fermieri care an de an cer acea plata pe suprafata. Toti vor avea posibilitatea sa beneficieze de aceste facilitati. Este o preocupare a noastra pentru ca si in achizitia de teren au nevoie de un sprijin dar si in partea de cofinantare a fondurilor europene au nevoie de un sprijin, deci de un acces mult mai usor la partea de garantare si de creditare.

Pe de alta parte, referitor la rectificarea bugetara aprobata ieri de Guvern, ministrul a explicat ca Agricultura a primit 50 milioane de lei:

Rectificarea aprobata ieri de Guvern aduce la Ministerul Agriculturii 50 de milioane de lei. Aceste sume vor merge catre cateva sectoare importante despre care am vorbit: scheme de minimis pentru a ajuta sectorul de apicultura, sectorul de agricultura ecologica, care s-a dezvoltat, a crescut numarul de operatori si atunci este nevoie de sume mai mari, aproape 11 milioane de lei vor merge catre aceasta schema, 4 milioane catre schema de apicultura si vrem sa investim in viitor. Nu vrem sa venim de fiecare data cu despagubiri pentru pierderi sau alte lucruri care s-au intamplat.

Advertisements

Posted on 01/10/2014, in Actualitate, Agricultura, Economie, Realitatea zilnica, Social. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: