Sechestru asigurator pe averea lui Stancu


Sechestru asigurator pe averea lui Stancu* In aceasta dimineata procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Galati au dispus ca averea lui Gheorghe Bunea Stancu, presedintele suspentat al Consiliului Judetean Braila, sa fie pusa sub sechestru asigurator * De asemenea, a fost instituit sechestrul asigurator si asupra bunurilor mobile si imobile aflate in proprietatea inculpatilor Mija Florin, Moisiu Nicolae, Popescu Ionica, Dumitrascu Jenica, Puia Vasile, Ghenea Georgel, Soare Vasile, SC Tancrad SRL Galati, SC Tancrad Construct SRL Braila, SC Concivia SA Braila * In acest fel, se vor lua masuri de indisponibilizare a bunurilor inculpatilor in vederea asigurarii repararii prejudiciului *

Zi neagra pentru presedintele suspendat al Consiliului Judetean Braila, Gheorghe Bunea Stancu, precum si pentru alte 15 persoane. Procurorii DNA Galati l-au trimis in judecata pe Bunea Stancu, aflat in stare de arrest la domiciliu, sub acuzatia de comitere a 5 infractiuni de abuz in serviciu cu obtinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, dintre care una in forma continuata si conflict de interese. In cauza s-a dispus luarea unor masuri de indisponibilizare a bunurilor inculpatilor in vederea asigurarii repararii prejudiciului. Astfel, a fost instituit sechestrul asigurator asupra bunurilor mobile si imobile aflate in proprietatea inculpatilor Gheorghe Bunea Stancu, Mija Florin, Moisiu Nicolae, Popescu Ionica, Dumitrascu Jenica, Puia Vasile, Ghenea Georgel, Soare Vasile, SC Tancrad SRL Galati, SC Tancrad Construct SRL Braila, SC Concivia SA Braila. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Vrancea, instanta competenta sa judece cauza in fond.

Potrivit comunicatului publicat astazi de conducerea Directiei Nationale Anticoruptie, au mai fost trimise in judecata 15 persoane, printre ele aflandu-se vicepresedintele suspendat al CJ Braila, Florin Mija, si firmele SC Tancrad SRL Galati, SC Tancrad Construct SRL Braila, SC Concivia SA Braila.

Tot in comunicatul celor de la DNA mai sunt mentionate 15 persoane trimise in judeccata pentru savarsirea mai multor infractiuni:

MIJA FLORIN, vicepresedinte al Consiliului Judetean Braila, aflat in stare de arest la domiciliu, pentru savarsirea a cinci infractiuni de abuz in serviciu cu obtinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, dintre care una in forma continuata.

MOISIU NICOLAE, sef Serviciu Achizitii Publice in cadrul Consiliului Judetean Braila, aflat sub control judiciar, pentru savarsirea a cinci infractiuni de abuz in serviciu cu obtinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, dintre care una in forma continuata.

GHENEA GEORGEL, cercetat in stare de libertate, functionar in cadrul Consiliului Judetean Braila, pentru savarsirea a doua infractiuni de abuz in serviciu cu obtinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, dintre care una in forma continuata.

DUMITRASCU JENICA, cercetata in stare de libertate, functionar in cadrul Consiliului Judetean Braila, pentru savarsirea a trei infractiuni de abuz in serviciu cu obtinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, dintre care una in forma continuata.

PUIA VASILE, cercetat in stare de libertate, functionar in cadrul Consiliului Judetean, pentru savarsirea a doua infractiuni de abuz in serviciu cu obtinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, dintre care una in forma continuata.

POPESCU IONICA, cercetat in stare de libertate, consilier la Biroul de Achizitii Publice in cadrul Consiliului Judetean Braila, pentru savarsirea a doua infractiuni de abuz in serviciu cu obtinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul.

MOCANU ANTONIU CEZAR, cercetat in stare de libertate, functionar in cadrul Consiliului Judetean Braila, pentru savarsirea a doua infractiuni de abuz in serviciu cu obtinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul.

BADESCU MIRCEA, cercetat in stare de libertate, consilier superior in cadrul Consiliului Judetean Braila, pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu cu obtinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul.

PUSCA IONEL, cercetat in stare de libertate, functionar in cadrul Consiliului Judetean Braila, pentru savarsirea a doua infractiuni de abuz in serviciu cu obtinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul.

BUZULEAC SEBASTIAN LUCIAN, cercetat in stare de libertate, consilier superior in cadrul Consiliului Judetean Braila pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu, cu obtinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul.

SAVA NICU, cercetat in stare de libertate, economist in cadrul Consiliului Judetean Braila, pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu cu obtinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul.

ROSIORU LENUTA, cercetata in stare de libertate, functionar in cadrul Consiliului Judetean Braila, pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu cu obtinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul.

STANCIC CRISTIAN CATALIN, cercetat in stare de libertate, administrator al SC Tancrad SRL Galati, pentru savarsirea infractiunilor de: doua infractiuni de instigare la abuz in serviciu cu obtinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul dintre care una in forma continuata si uz de fals.

SOARE VASILE, cercetat in stare de libertate, administrator al SC Concivia SA Braila, pentru savarsirea a patru infractiuni de instigare la abuz cu obtinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul.

STEFAN RODICA, contabil sef in cadrul Primariei com. Vadeni, jud. Braila, cercetata in stare de libertate, pentru savarsirea infractiunii de fals in inscrisuri oficiale.

SC TANCRAD SRL Galati, pentru savarsirea infractiunilor de: doua infractiuni de instigare la abuz in serviciu cu obtinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, dintre care una in forma continuata si uz de fals.

SC CONCIVIA SA Braila, pentru savarsirea a patru infractiuni de instigare la abuz cu obtinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul.

SC TANCRAD CONSTRUCT SRL Braila, pentru savarsirea infractiunii de instigare la abuz in serviciu cu obtinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

In perioada 16.07.2009 – 04.08.2010, inculpatul Gheorghe Bunea Stancu, presedinte al Consiliului Judetean Braila, a aprobat si a avizat documentatia in procedurile de achizitii publice organizate de institutia pe care o conduce, finalizate cu incheierea a sase contracte, desi a cunoscut faptul ca firmele care au oferit preturile cele mai mici (criteriul principal de atribuire), au fost descalificate prin interpretarea discriminatorie a conditiilor tehnice sau financiare.

Aceasta, in scopul vadit de a atribui lucrarile respective firmelor agreate si anume SC TANCRAD SRL Galati, SC CONCIVIA SA Braila si SC TANCRAD CONSTRUCT SRL Braila, determinand, prin incalcarea atributiilor ce-i reveneau in calitate de presedinte al Consiliului Judetean Braila si de ordonator principal de credite, privitor la folosirea si gestionarea eficienta a fondurilor publice, alaturi de alti functionari din subordinea sa (membrii comisiei de evaluare a ofertelor) producerea unui prejudiciu in valoare totala de 2.924.817,60 lei la bugetul Consiliului Judetean Braila si vatamarea intereselor legitime ale participantilor descalificati in mod discriminatoriu din procedurile de achizitii publice la care au participat.

Contratele respective aveau ca obiect efectuarea unor lucrari de asfaltare drumuri – SC TANCRAD SRL Galati si SC TANCRAD Construct SRL Braila, respectiv reamenajare/reabilitare spatii medicale la unitatile spitalicesti din subordinea Consiliului Judetean Braila – SC CONCIVIA SA Braila. Documentatia aprobata si avizata de presedintele Consiliului Judetean Braila consta in notele justificative si referatele de necesitate in procedurile de achizitii, precum si rapoartele aferente acestor proceduri.

SC CONCIVIA SA Braila, una dintre beneficiarele contractelor din bani publici atribuite de Consiliul Judetean Braila, este administrata de catre inculpatul Soare Vasile. Actionar majoritar la aceasta firma este SC BURSAGRIROM SA Braila, care la randul sau, il are ca actionar majoritar pe inculpatul Gheorghe Bunea Stancu, conditii in care acesta din urma are o participare indirecta la capitalul SC CONCIVIA SA Braila si fiind deci, persoana afiliata la aceasta. In aceste conditii, inculpatul Gheorghe Bunea Stancu a indeplinit mai multe acte in cadrul procedurilor si a luat decizii prin care s-au obtinut in mod direct foloase patrimoniale in valoare totala de 1.313.867,72 lei de catre SC CONCIVIA SA Braila, societate de la care beneficiaza in continuare de foloase.

In calitate de membri ai comisiilor de evaluare a ofertelor depuse in procedurile de achizitii publice aferente contractelor sus mentionate, inculpatii Mija Florin, Moisiu Nicolae, Ghenea Georgel, Dumitrascu Jenica, Popescu Ionica, Mocanu Antoniu Cezar, Pusca Ionel, Badescu Mircea, Buzuleac Sebastian Lucian, Sava Nicu, Rosioru Lenuta, au dispus cu intentie, descalificarea unor agenti economici inscrisi la proceduri, prin declararea ofertelor depuse ca neconforme si inacceptabile, incalcand astfel principiile care stau la baza atribuirii contractelor de achizitie publica. Aceasta, cu scopul vadit de a fi declarate castigatoare doar cele trei firme agreate.

Inculpatul Soare Vasile, in calitate de administrator al SC CONCIVIA SA Braila si Stancic Cristian Catalin, in calitate de administrator al SC TANCRAD SRL Galati, au determinat functionarii din cadrul Consiliului Judetean Braila, membri ai comisiilor de evaluare a ofertelor, sa declare ofertele propuse de SC CONCIVIA SA Braila, respectiv de SC TANCRAD SRL Galati, castigatoare in procedurile de achizitii publice finalizate cu incheierea contractelor cu Consiliul Judetean Braila, reprezentat de presedintele acestuia, inculpatul Gheorghe Bunea Stancu. Aceasta, ca urmare a descalificarii discriminatorie a societatilor comerciale inscrise in procedurile achizitiilor publice anterior mentionate, prin incalcarea principiilor care stau la baza atribuirii contractului de achizitie publica.

Inculpatul Soare Vasile a declarat ca, pentru rezolvarea problemelor care priveau administrarea, in mod direct, a SC CONCIVIA SA Braila, acesta se consulta cu inculpatul Gheorghe Bunea Stancu, fapt care se petrecea inca din anul 2003.

Inculpatul Stancic Cristian Catalin a depus la Consiliul Judetean Braila, la data de 20.10.2009, un certificatul fiscal eliberat de Primaria com. Vadeni, jud. Braila, prin care se atesta, in mod nereal, ca a fost emis pentru SC TANCRAD SRL Galati, in scopul dovedirii indeplinirii conditiilor minime de calificare impuse in procedura de achizitie publica finalizata ulterior cu incheierea unuia dintre contractele care fac obiectul acestui dosar. Certificatul fiscal a intocmit si a eliberat de inculpata Stefan Rodica, in cursul lunii septembrie 2009.

Sechestru asigurator pe averea lui Stancu 1

Cele sase contracte la atribuirea carora au fost favorizate cele trei firme agreate de reprezentantii Consiliului Judetean Braila se refera la :

-„Lucrari de intretinere curenta, pe timp de iarna, a drumurilor judetene, 2009-2010, Lotul II”;

-„Servicii de expertiza tehnica, DALI, PT, DE, CS si lucrari de reparare si amenajare imobil situat in Soseaua Buzaului nr. 3A, Braila”;

– „Lucrari de reabilitare, amenajare si modernizare spatii medicale in proiectul „Modernizarea ambulatoriului de specialitate integrat in cadrul Spitalului de Obstetrica si Ginecologie Braila – SIMS 3508”;

-„Lucrari suplimentare specifice pentru realizarea, amenajarea si modernizarea spatiilor medicale din proiectul „Modernizarea ambulatoriului de specialitate integrat in cadrul Spitalului de Obstetrica si Ginecologie Braila”;

-„Lucrari de reabilitare, amenajare si modernizare spatii medicale in proiectul Echiparea ambulatoriului de specialitate integrat in cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie Braila – SIMS 3509”;

-„Lucrari suplimentare in proiectul Echiparea ambulatoriului de specialitate integrat in cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie Braila”.

Modul in care au fost organizate licitatiile si in care s-au derulat procedurile de achizitie publica, in perioada 2009-2011, a condus ca, in prezent, SC TANCRAD SRL Galati, SC TANCRAD Construct SRL Braila si SC CONCIVIA SA Braila sa detina monopolul lucrarilor licitate (in sens comun) de Consiliul Judetean Braila, fiind practic singurele firme care participa si castiga contractele de achizitie publica pe plan local si judetean.

Aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta spre judecare, situatie care nu poate sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.

Advertisements

Posted on 02/10/2014, in Actualitate, Administratie, Eveniment, Infractional, Realitatea zilnica, Social. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: