Ce trebuie sa stim despre hranirea fazanilor


Hranirea_fazanilor* Exista mai multe modalitati practice de hranire a fazanilor * Unii crescatori considera ca aceste pasari trebuie hranite cu cat mai multe produse de origine animala cu un continut de peste 30% in proteine, altii prefera o alimentatie variata cu diferite amestecuri in furaje la care se adauga si hrana naturala de origine animaliera *

In unele ferme se folosesc furaje combinate ce contin 18-20% proteina cruda pentru fazanii ce sunt crecuti in aer liber, restul de hrana necesara de origine animala fiind gasita de ei in natura. In functie de varsta si starea fiziologica cerintele de apa, lipide, minerale difera. In voliere hranitorile se dispereseaza uniform pe toata suprafata sub adaposturile acoperite astfel incat toate pasarile sa aiba acces usor la ele pentru a nu suferi de foame.
Crescatorii de fazani considera ca nu exista o alimentatie standard pentru toate rasele de fazani deoarece cerintele difera in functie de fiecare pasare. Ei au constatat ca la Rasa incornorata si stralucitor nu trebuie sa le dea furaje bogate in grasimi – Tainul zilnic trebuie sa fie mai diversificat, nucleul este constituit din cereale (grau, orz, ovaz, porumb, mei, tarate de grau) soia, mazare, seminte de floarea soarelui, samanta de conopida, jir, sroturi sau furaje concentrate alcatuite din turte macinate cu un continut bogat de proteine si saruri minerale sau de floarea soarelui, soia, alune, plante radacinoase (cartofi, sfecla, morcov). Dintre alimentele de origine animala sunt de preferat faina de oase si cea de peste, urda, zer, omizi, gandaci, oua de furnici.
Hranirea_puilor_de_fazanIn primele trei zile dupa nasterea puilor, fermele de fazani folosesc o hrana mai dietetica cu rolul de a ajuta puii sa se dezvolte. Se foloseste un amestec de 30% pesmeti faramitati, uruiala de porumb 20-25% , un amestec 40% de uruiala de grau, ovaz, orz si 10% lapte praf. Este de dorit sa se adauge si 2-3% substante minerale, iar pesmetii pot fi amestecati si cu furaje combinate la care se trece in totalitate sau partial dupa cea de a III-zi.
In timp ce la pasarile de curte hrana consta in furaje combinate, principala hrana a puilor de fazani o repezinta insectele, in prima saptamana in jur de 85%, in cea de a doua 60-65%, iar in cea de a treia in jur de 50%.
Din acest considerent puii de fazani trebuie indreptati spre o asemenea hrana sau furaje cu o concentratie ridicata de proteina. In amestecul de furaje se adauga si cate un ou bine fiert – 1 ou /15 pasari sau numai galbenusul la inceputul primei saptamani precum si iaurt dupa posibilitati.
Hrana de origine animala poate fi inlocuita cu carne fiarta, iar la sfarsitul saptamanii ratia este imbunatatita cu iarba verde foarte bine tocata. Hrana se da de 6 ori/zi in intervale bine calculate pentru evitarea inacririi ei. Din a 4-5-a zi de viata puii de fazan se hranesc cu terci de oua denumit si caimac de oua. Numarul oualor poate fi micsorat in cea de a doua saptamana, iar dupa implinirea varstei de 4 saptamani se mareste cantitatea de mei, orz si in general de cereale.
In cea de-a treia luna fazanii se hranesc fara probleme ca si adultii. In fermele pentru cresterea fazanilor sunt raspandite mai multe sisteme de hranire a puilor. In ratie se regasesc diferite fainuri la care se adauga lapte fiert, gris, orez si iaurt. La multe ferme se recomanda folosirea furajelor combinate moderne pentru fiecare categorie de varsta. Aceasta alimentatie este completata de existenta unei curti cu surse de hrana naturala. Ratia zilnica incepe de la 3-5 grame si ajunge la 80-85 de grame in cazul adultilor.
In cazul fazanilor adulti trebuie acordata o atentie deosebita perioadei de imperechere. Astfel, in aceasta perioada se administreaza mai multe vitamine pentru cresterea fertilitatii si vitalitatii puilor. Se poate da si orz, ovaz, precum si furaje suculente intr-o combinatie echilibrata.
In ceea ce priveste hranirea puilor de fazani, metabolismul si ritmul de crestere a puilor de fazani este foarte rapid, pana la 4 luni (deplina dezvoltare) se asigura mai multe retete de hrana diferite ca valoare nutritiva si energetica in functie de nevoile organismului in anumite stadii de dezvoltare.
In general sunt multi crescatori de fazani care sustin ca puii de fazan nu pot fi crescuti fara larve de furnici fapt infirmat de zootehnie. Este dovedit ca puii de fazani pot fi crescuti in bune conditii cu closti artificiale asigurand ratii nutritive bine echilibrate din punct de vedere proteino-vitamino-mineral. Pentru fiecare kg de ameste de nutret se adauga 40 mg vitamina A, 7,2 mg vitamina D2, 30 mg vitamina B2. Cand unele sortimente nu pot fi procurate, pot fi inlocuite cu altele conform cu echivalentele cunoscute in normele de alimentatie a animalelor domestice. Prima hrana se face la 24 de ore de la eclozare, cresterea penajului si colorarea se asigura prin asigurarea in ratie a sroturilor de floarea soarelui si soia precum si premixuri care contin aminoacizi esentiali din grupa sulfonica. Acestea mai contin si o serie de antibiotice necesare apararii organismului de bolile infecto-parazitare.

Advertisements

Posted on 19/02/2015, in Realitatea zilnica, Social. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: